Почетна » БИБЛИОТЕКА У АМАНЕТ

БИБЛИОТЕКА У АМАНЕТ

од admin
0 коментар

У порти цркве Света Тројица у Гроцкој заснована је библиотека у којој се налази неколико стотина књига, које је завештао суграђанима примаријус доктор Богдан Јамеџија, брат некадашњег пароха и старешине овога храма протојереја Мирка Јамеџије.

У просторији парохијског дома смештене су књиге на полицама, различитих тематика – од медицинске литературе, преко историјских и верских књига и енциклопедија, до белетристике, а многе и са посветом аутора добротвору Богдану Јамеџији, који је био угледни лекар, педијатар.

Доктор Богдан Јамеџија је рођен 1933. године у Рорама код Гламоча, где је и завршио основну школу, док је Гимназију похађао у Бања Луци. Медицински факултет је завршио у Београду, као и специјализацију педијатрије, а потом се вратио у родни крај и у Гламочу, а затим и у Лакташима, радио је као педијатар, један од првих у том крају. У Београд се враћа 1980. године и ту остаје да живи и ради у Дому здравља „Милутин Ивковић“, у београдској општини Палилула, где је више деценија био и директор.

Ратних деведесетих година прошлог века доктор Јамеџија је био интезивно активан у бризи и помоћи српском народу, а највише кроз Удружење Срба из БиХ, чији је био председник у два мандата.

Учествовао је и у бројним међународним здравственим конгресима и симпозијумима, стручне радове је објављивао у медицинским часописима, али је осим медицине волео и писао приповетке, које су објављиване у часописима „Отаџбина“, „Ослобођење Републике Српске“, „Савременик“, „Збиља“, „Књижевне новине“, „Поглед у свијет“. Објавио је доктор Јамеџија и девет књига, од којих су најзапаженије „Дрина с обе стране“, „Подно шатор планине“, „Приче из завичаја“, „Моја Крајина“ и „Вјетрови са Динаре – приповјетке“. Прилози и студије, које је писао, обухваћени су у књигама „НАТО и Хаг“, „Почетак рата у БиХ – узроци и последице“, „Српски духовни простор“, „Оптужујемо“, „Проблем избеглица у БиХ“, која је преведена и на енглески језик.

Био је члан Удружења књижевника Србије.

Примаријус доктор Богдан Јамеџија се упокојио 27. марта 2012. године, а у цркви Свете Тројице у Гроцкој чува се само мали део његовог завештања нама, завештања овог храброг човека, који се увек трудио да помогне ближњима.

Парох и старешина храма у Гроцкој јереј Александар Митровић рекао је да свако може доћи и читати књиге из богате заоставштине доктора Јамеџија, али само у библиотеци, без изношења, како бисмо што боље сачували књиге и тиме и сећање на хуманисту доктора Богдана Јамеџију, и оставили их будућим генерацијама.

 

Снежана Недић

Можда ти се свиди

Оставите коментар