Почетна » Активистички лексикон – Јанко Белић, К- тоwн гроуп: Саботажа из Дома културе нас је учинила јачим

Активистички лексикон – Јанко Белић, К- тоwн гроуп: Саботажа из Дома културе нас је учинила јачим

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Косјерића, од Јанка Белића из удружења „K- town group“.

Ни много већи градови у Србији не могу се похвалити алтернативним културним центром. Косјерић који броји нешто више од 12 хиљада људи то може. АКЦ Полигон није основала локална самоуправа. Напротив, из Дома културе, у коме је првобитно требало да се налази, када је све било спремно за отварање – отказали су договор. То младе људе из удружења К-тоwн није поколебало у борби да Косјерић добије место намењено младима којих је, и због недостатка садржаја, све мање у овој варошици у Западној Србији. О борби младих, удружених људи да Косјерић добије ’’полигон’’ окупљања младих говори Јанко Белић из удружења К-тоwн.

-Због чега је активизам важан?

Сматрам да је активизам апсолутно важан елемент сваког друштва јер на тај начин, без директног уласка у политику и политичке странке, велики број ствари које не функционишу како треба може да се промени. У животу генерално, а свакако и по питању активизма, се увек водим изреком: „Буди промена коју желиш да видиш у свету“. Нисам сигуран ко је то рекао, али свакако мислим да директно и детаљно одговара на ово питање. Верујем да свако може да одвоји у просеку бар по пола сата дневно за неку активистичку иницијативу у коју верује и да тиме неће пореметити ниједну редовну дневну обавезу, а заузврат може да реши неки проблем у својој заједници.

-Која је била иницијална каписла да покренете иницијативу?

Иницијална каписла за нашу иницијативу је била то да смо хтели да наше активности које су периодичне преточимо у континуиране током целе године, јер Косјерић током целе године има јако скромну културно-уметничку понуду, а посебно у смислу патиципативних догађаја. За то нам је требао простор и, уз договор са директором Дома културе, почели смо да адаптирамо један простор у оквиру те институције. Како су радови завршени, добили смо информацију да не можемо да користимо тај простор и да је руководство Дома Културе одлучило да простор искористи за другу намену. После одлуке суда, исплаћена су средства која су била уложена у адаптацију тог простора И, у договору са нашим донатором, та средства су преусмерена друштву за целебралну и дечију парализу. Ми смо нашли други простор који смо почели да уређујемо средствима која смо прикупили из две crowdfunding акције и то је почетак нашег центра.

-Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

Било је тешких тренутака, али ниједног тренутка нисмо размишљали да одустанемо од ове иницијативе јер смо екипа која искључиво тражи решења у тешким и изазовним ситуацијама.

-Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

Као што сам претходно навео, изазов са саботирањем, односно чињеница да смо некоме уредили простор и да нам нису дали да га користимо је био јако тежак ударац за нас, али смо из тога апсолутно изашли као победници и јачи за једно велико искуство. Свакако нас је успорила пандемијска ситуација са свим епидемиолошким мерама које су биле прописане, јер мислим да би АКЦ Полигон до сада био доста боље етаблиран у заједници и региону, али убеђен сам да ћемо јако брзо надокнадити тај, условно речено, испуштени период.

-Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Мислим да је први најзначајнији тренутак током ове иницијативе био одговор заједнице током Цроwдфундинг кампање где смо прикупили 130.000 динара више од иницијално зацртаног циља, као и то што је се јавио велики број људи да помогне рад простора кроз ин кинд донације. Када смо интензивирали програмске активности пре пар месеци, од самог старта је одазив заједнице био позитиван и та прва посета је била, такође, значајан тренутак за све нас. Захваљујући тим моментима сигуран сам да ће се АКЦ Полигон убрзо позиционирати код широког спектра људи као заједнички простор у који ће моћи да дођу било кад да се друже и развијају своје идеје и потенцијале.

-По(р)ука будућим активистима…

Нека у старту окупе добар тим који дели исте или сличне вредности, где могу да се ослоне једни на друге у било којој ситуацији и да то буде срж сваке иницијативе – ма колико она била једноставна или комплексна. Људи, односно њихова мотивација и жеља су темељи сваке успешне иницијативе.

-Подршка кроз промени.рс нам је значајна због…

Платформа промени.рс нам је била, како би рекли у спортском жаргону, „ветар у леђа“ у сваком смислу током нашег пројекта, а верујем да ће то и остати по завршетку ове фазе. Такође, платформа је добра збирка занимљивих активистичких прича и увек је сјајно прочитати чиме се баве остала удружења и неформалне групе у свим деловима Србије, како развијају своје заједнице и утичу на унапређење свог окружења. Свакако, платформа је добар алат ка развоју и промоцији грађанских иницијатива.

 

Аутор фотографија  МРЦН.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар