Почетна » Активистички лексикон – Јасмина Владисављев, Креативни погон: Циљ којем стремимо је да успемо у намери да пробудимо активизам у што већем броју заједница

Активистички лексикон – Јасмина Владисављев, Креативни погон: Циљ којем стремимо је да успемо у намери да пробудимо активизам у што већем броју заједница

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Черевића, од Јасмине Владисављев из удружења „Креативни погон“.

Њихов циркус не затвара у кавезе. Он, напротив, повезује. Њихов циркус не дресира већ, насупрот томе, отвара просторе за слободну и креативну мисао, места за културни развој. О томе како се развијао Креативни погон и зашто је баш циркус, показало се, био одличан начин за повезивање људи у руралним војвођанским заједницама за промени.рс говори једна од активисткиња Јасмина Владисављев.

– Због чега је активизам важан?

Усаглашено мишљење које влада код чланова нашег тима је да мале промене које произведимо, као појединци или група у нашој заједници могу довести до великих коренитих промена које имају ефекат на друштво уопште. Зато сматрамо да је активизам важан и да га треба подстицати. Сваки појединац треба да узме учешће у мењању ствари на боље. На жалост, неки људи су мање активни, уплашени, несигурни, а наш циљ је да их охрабримо, подржимо, покренемо и заједно мењамо ствари на боље.

– Која је била иницијална каписла да покренете иницијативу?

Годинама уназад наше удружење кроз разне пројекте и програме делује у малим срединама широм Србије. Оно што смо приметили је да у овим местима недостаје садржаја, пре свега културних. Недостаје места за окупљање, дружење, размену идеја. Недостаје и мотива код мештана да било шта промене. Међутим, током реализовања циркуских радионица за децу у месту Черевић, путем циркуса смо се повезали са мештанима и задобили њихово поверење. Људи су се спонтано окупљали на радионицама и размењивали идеје. Успели смо да их анимирамо да се покрену, активирају и заједничким снагама смо реновирали дечије игралиште у њиховом месту, које сада користи велики број малишана. Тада нам је постало јасно, да је могуће покренути људе на активизам и да вреди борити се за ту идеју. Након Черевића, посетили смо место Нови Кнежевац и путем друштвеног циркуса успели смо да код мештана пробудимо активизам и укључимо велики број појединаца, градску управу, локална удружења и привреднике да заједничким деловањем остваре циљ, а то је формирање културне станице К3. “К3 Нови Кнежевац” сада представља један модеран простор у коме се окупља заједница, одржавају састанци, изложбе, књижевне вечери, радионице али и решавају локални проблеми. К3 Нови Кнежевац је позитиван пример који је постао модел за формирање К3 и у другим местима. Циљ којем стремимо је да успемо у намери да пробудимо активизам у што већем броју заједница и помогнемо у оснивању културних станица К3 у њиховим местима које ће узајамно сарађивати и бити одрживе.

– Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

У већини места постоји неки простор који је у власништву месне заједнице и могао би бити уступљен мештанима на коришћење, али месна заједница не жели да изађе у сусрет. Један од таквих примера је Рума (некадашњи Дом културе). Таква чињеница изазива незадовољство међу активистима, они се повлаче, немају храбрости да се упусте у борбу за простор, не смеју да се замерају градским властима због последица које ће можда сносити. Такво стање изазива нелагоду и стање беспомоћности, свакако отежава сваки труд појединца да нешто промени на боље у својој заједници. Позитивна чињеница која улива наду је да, без обзира на све потешкоће које настају, сви појединци и групе са којима смо имали прилику да сарађујемо сагласни су у томе да нема одустајања од циља. Можда не у овом тренутку, али сигурно у будућности, уз максимални труд и залагање, успећемо да пребродимо препреке, решимо проблеме (нађемо адекватне просторе) и оснујемо независне културне станице у свим местима која покажу интересовање. Нема одустајања!

– Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Сарадња са удружењима и појединцима коју смо успоставили током овог пројекта је од обостраног значаја и омогућила нам је стицање значајног искуства које ће нам користити у даљем раду. Са неким од њих наставили смо сарадњу и на другим пројектима. Оно што издвајамо као најзначајни тренутак је сарадња са удружењем Арка из Беочина са којима смо започели формирање независне културне станице у њиховом месту. Чланови њиховог удружења су дивни, хумани људи, који већ годинама спроводе позитивне акције у својој заједници. Одржавају едукативне радионице за децу из свог села и околине, домаћини су бициклистима који пролазе кроз њихово место, брину се о напуштеним и злостављаним животињама (медведима из циркуса).

– По(р)ука будућим активистима…

Важно је имати потпуно јасан циљ и визију, стремити ка њима. Без обзира на потешкоће које настају, никада не одустајте од своје идеје. Нађите људе који исто размишљау и умрежавајте се.

– Подршка кроз промени.рс нам је значајна због…

Ми смо кроз ову подршку пуно тога добили. Надалеко се чуло о ономе што радимо. Повезали смо се са другим удружењима и сазнали неке нове, корисне ствари. Такође, подршка коју добијамо кроз менторски рад је веома значајна јер знате да имате људе који верују у вас и васе идеје. Осећали смо се као део породице.

 

Аутор фотографија МРЦН.

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар