Почетна » „Арт Апарат“ заједно са „Индигом“ одржао музичку радионицу о интеркултуралности у Нишу

„Арт Апарат“ заједно са „Индигом“ одржао музичку радионицу о интеркултуралности у Нишу

од Други Пишу
0 коментар

Радионице о музици, кратка проба музичког хора, као и разговор о интеркултуралнсоти само су неке од активности које је удружење „Арт апарат“ имало у оквиру посете Друштвеном центру у Нишу, чији је оснивач Група за децу и младе „Индиго“ из овог града. Истичу да су деца реаговала феноменално, јер је, како кажу, музика је уметност која допире до скоро свакога. Тему интеркултуралности планирају да прошире и на друдге градове како би укључили и више мањинских група.

Након посета Петровцу и селу Хајдуково у Војводини, „Арт апарат“ наставља да путује по Србији. Заједно са Групом за децу и младе „Индиго“ из Ниша имали су радионице о музици, кратку пробу хора, али и разговоре о интеркултуралности.

„Индиго је значајан актер у заједници у Нишу. Они су оснивачи Друштвеног центра у којем се многа ромска осећају као да им је ово као други дом. Ми смо са њима радили музичке радионице и то и са млађом и са старијом групом, како бисмо видели како они овде функционишу и шта је оно што се њима допада. Донели смо неке песме из нашег репертоара. Мени је заиста било феноменално, деца су супер реаговала“, каже чланица удружења „Арт апарат“ и музичка педагошкиња Маја Ћурчић.

У „Индигу“ не крију задовољство што су имали прилику да угосте удружење „Арт апарат“ из Београда. Председница удружења Тамара Симоновић истиче да су нашли заједничке принципе које користе у раду.

„Имали смо приилику и да заједно запевамо, да видимо како изгледа једна проба хора у малом. Уживали смо. И млађа и старија деца су учествовала. Потребно је радити на зближавању заједнице, јер ћемо тиме довести до промена у друштву и смањити ту социјалну дистанцу, како би били савезници и солидарни једни са другима“, каже она.

Други дан био је резервисан за рад са волонтерима „Индига“, али и свима који су се јавили и били заинтересовани да буду део мултикултуралне радионице, попут студената Филозофског факултета у Нишу. Овакав приступ раду се, кажу, до сада свима допао јер деци даје прилику да се осећају лепо, али и да нешто више науче о музици.

„Музика је уметност која допире до скоро свакога. Ми до сада нисмо имали случај да неко дете, одрасла особа или старија особа реагује некаквим затварањем на музику. Музика све нас отвара и буди у нама неку жељу за комуникацијом и самоиспољавањем, што мислим да је јако важно, не само у раду са овом заједницом, него и иначе у животу свих људи“, каже Ћурчићева.

Свака заједница коју су до сада посетили била је специфична и другачија. Управо су кроз радионице о интеркултуралности успели да дају свој допринос, јер се, како каже, тиме баве и желе да наставе тим путем.

„Тему интеркуллтуралности ћемо проширити како бисмо укључили много више и друге мањинске групе, јер смо се сада фокусирали на само ову једну. Сарадња са удружењима је добар основ за даље заједничке пројекте којима се надамо у будућности“, каже она.

Подсетимо, удружење „Арт Апарат“ већ шест година окупља ромску децу и младе, али и друге људе заинтересоване за ромску култура и заједницу. Раније су били фокусирани само на Београд, а сада им је план да своје мултикултуралне радионице организују широм Србије.

 

Фото: А.Ђ/МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар