Почетна » „Ћао свима“ – представа Рефлектор театра о инфлуенсерима и (не)реалном животу на друштвеним мрежама

„Ћао свима“ – представа Рефлектор театра о инфлуенсерима и (не)реалном животу на друштвеним мрежама

од admin
0 коментар
1111

 

Иако је пројекат Рефлектор театра из Београда завршен, представа „Ћао свима“ која је имала премијеру прошле године у септембру, играла се и ове године. Због интересовања посетилаца следеће извођење заказано је за мај у Дорћол Платзу у Београду.

„Представа је замишљена као едукативни позоришни процес који треба да адресира сет проблема мапираних у тренутном друштвеном контексту, а који подразумевају ограничења различитих врста и нивоа слобода – друштвених, политичких и личних. У средишту самог процеса налази се преиспитивање различитих варијанти и манифестација појма слободе, али и проучавање механизама проактивног деловања ка промени“, наводи један од покретача иницијативе Марко Панајотовић.

Представа се бави темом инфлуенсера. Намера је била да се представи какав је живот у онлајн свету, да ли смо сви заиста слободни у њему, или нам он пак представља, како додаје Панајотовић, неку врсту веће неслободе него што смо имали раније.

1111

„Пројекат Слобода је нешто што смо ми започели и покушали да схватимо шта су то наше слободе у време највећих неслобода и наших личних, али и медијских неслобода. Желели смо да схватимо кроз наш начин рада шта је то данас слобода, и то смо радили 2021. у време ере ковида, где су нам све слободе биле упитне. Кроз наш радионичарски рад и кроз позориште желели смо да схватимо шта је то за нас слобода и кроз један шестомесечни процес који је био доста занимљив смо дошли до представе ‘Ћао свима’“, каже Панајотовић.

Друштвеним експериментом до представе о инфлуенсерима

Кроз радионице се свако од чланова екипе запитао шта је и шта за њега/њу представља слобода. Разговор о томе одвео их је до теме о којој су касније и направили представу.

„Дошли смо негде до заједничке теме односно друштвених мрежа. Цео живот је прешао на онлајн свет и друштвене мреже су узеле маха. Доста су узимале маха и пре саме короне, али некако, чини се у корони, онлајн свет је букнуо и чак су неке платформе добиле много већи ауторитет од осталог света“, истиче он.

 2222

У припреми представе учествовала је екипа од 30 младих људи који су били укључени у различите делове процеса стварања представе.

„Није само била аудиција за глумце и постављен текст, него је прво био оформљен продуцентски тим који је радио на представи и који је био сачињен од пет група, где је свака група имала два млада продуцента и затим се правила и ауторска екипа од драматурга, редитеља и глумаца и цела та екипа заједно са продуцентима је заправо учествовала у овим радионицама“, додаје Панајотовић.

Тако је представа, наводе из Рефлектор театра, настала кроз вишемесечни друштвени експеримент спроведен на Инстаграму, креирањем четворо инфлуенсера који су отворили профиле на овој друштвеној мрежи.

„Иза сваког од ликова ове представе, стоји тим који чине глумац/ца, драматуршкиње, продуценти/киње, видеографи/киње, фотографи/киње и стручни сарадници/це. У току процеса рада на представи, тимови су свакодневно креирали и делили садржаје, али и склапали сарадње са различитим брендовима, с циљем да стигну до што већег броја пратилаца“, стоји у опису представе.

Током представе, гледаоци упознају инфлуенсере и гласају за оног чија им се прича, теме и стил, највише допадају. На свакој представи, проглашава се победник или победница, а ко ће то бити – зависи од гласова публике.

Она се одвија у виртуелном и стварном простору, креирајићи утисак “проширене театарске реалности“.

Он истиче да је представа коју су радили баш то је баш суштински како Рефлектор ради, с тим што су достигли нови ниво јер, како наводи, нису имали такву продуцентску екипу до сада.

„Екипа ће и у будућности радити са нама, тако да смо на баш наш начин успели да кроз пројекат Слобода спроведемо једну представу, а нисмо до сада тако радили и то је супер, јер може да нам буде пример за будући рад“, каже он.

Донаторска кампања „Ви сте више од публике“

333

Помоћ коју су добили од стране пројекта Твоје место у Србији им доста значи јер су премијеру радили у копродукцији. У оквиру пројекта су имали и донаторску кампању „Ви сте више од публике“.

„Управо кроз ову донаторску кампању смо, можда, покренули неку најбољу ствар за будућност, а то је да се једним делом Рефлектор финансира од стране људи који долазе и гледају представе, јер смо ми заиста једна врста комуне која је одговорна према својој публици зато што се наше представе углавном баве друштвено ангажованим темама које су настале због нас самих наравно, али и због људи који долазе и који нас подржавају“, наводи Панајотовић.

Зато њихова публика, додаје, залужује да има представу у којој је и сама продуцент. Донаторском кампањом направили су, каже, велику ствар за независно позориште какво је Рефлектор театар.

 

 Фото 1, 2 и 3: Рефлектор театар
Фото 4: МРЦН/А.Ђ

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар