Почетна » САОПШТЕЊЕ О УЖЕМ ИЗБОРУ НАГРАДЕ ЂУРА ЈАКШИЋ ЗА 2019. ГОДИНУ

САОПШТЕЊЕ О УЖЕМ ИЗБОРУ НАГРАДЕ ЂУРА ЈАКШИЋ ЗА 2019. ГОДИНУ

од admin
0 коментар

Тридесет и четврти пут  се  додељује награда „Ђура Јакшић, за најбољу песничку књигу на српском језику, објављену у току претходне године, у организацији Народне библиотеке Ђура Јакшић из Српске Црње. Награда ће бити уручена у оквиру 58. дана Ђуре Јакшића – Липарских вечери, који ће се одржати ове  године од 2 до 8. јуна  у Српској Црњи. Добитнику припада новчани износ у динарској противвредности од 1000 евра, као и диплома.

Награду Ђура Јакшић су понели најугледнији савремени српски песници од Љубомира Симовића, Рајка Петрова Нога,  Војислава Деспотова, Новице Тадића, Радмиле Лазић,  Милана Ненадића до Душка Новаковића, Матије Бећковића, Мирослава Цере Михаиловића, Бојане Стојановић Пантовић…

На трећој седници, одржаној 21. маја 2019. године, жири  у саставу: Мирослав Цера Михаиловић, Бранислав Живановић  и Јован Зивлак – председник, након разматрања наслова који су пристигле на конкурс (разматрано око 100 наслова), донео  је одлуку да предложи следећи ужи избор:

Марија Шимоковић: Позајмљена светлост, Чигоја, Београд; Радивој  Шајтинац: Непозната природа, Завод за културу Војводине, Нови Сад; Драган Јовановић Данилов: Ум подивљале реке, Повеља, Краљево; Саша Нишавић:Заборављени дечак, Прометеј/Тиски цвет, Нови Сад; Тања Ступар Трифуновић: Размножавање домаћих животиња, Нулта стварност, Сарајево и Драган Бошковић: Аве Мариа!, Драган Бошковић, Београд.

Жири је закључио да је прошлогодишња песничка продукција била  поетички разноврсна да је одазив на конкурс био израз уважавања овог призанања и да је поезија неспорно присутну у великом броју културних центара у Србији и да је њена читалачка и критичка рецепција вредна сваког уважавања.

Жири је разматрао прва издања књига, у складу са  Правилником о награди, посвећујући пажњу песницима модерне језичке осетљивости, сложене перцепције стварности и језичких гестова који гаје модеран начин разумевања и практиковања поезије наспрам овешталих  и исцрпљених видова певања уопште.

Жири ће саопштење о добитнику награде предочити јавности  најкасније до 27.  маја  2019. године. Свечано уручење  „награде  ће се одржати   2. јуна 2019. године у Српској Црњи у оквиру манифестације Липарске вечери.

Жири награде Ђура Јакшић у саставу:

Мирослав Цера Михаиловић,

Бранислав Живановић,

Јован Зивлак, председник

Можда ти се свиди

Оставите коментар