Почетна » ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ

од admin
0 коментар

Српска православна црква и њени верници прослављају данас најрадоснији празник од свих – Васкрс Господа Исуса Христа, који на Крсту пострада за наше грехе и у трећи дан Васкрсе из мртвих и смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова.

Васкрс (стсл. Въскръсъ) је покретни празник и празнује се после јеврејске Пасхе (хебр. פֶּסַח – Pesah — Песах) у прву недељу после пуног месеца, који пада на сам дан пролећне равнодневнице или непосредно после ње, а прославља се не раније од 4. априла нити касније од 8. маја.

Самом Васкрсу претходе дани строгог поста, што у храни, а више у помислима, речим и делима, када се смирују страсти и када се молитвено уздижу верни како би постали бољи и наставили тим путем и после поста. Последња седмица Часног поста зове се Страсна или Велика Недеља, када је пост строжи и када, ко је у могућности, уз молитву и добра дела треба бити на сухоједењу. У Великој Недељи су најзначајнији датуми, којима се сећамо на страдања Господа Исуса Христа – Велики Петак, када је Исус Христост из куће првосвештеника Кајафе одведен до римског прокуратора Понтија Пилата, осуђен и разапет на Крсту на брду Голгота поред Јерусалима и када се фарбају јаја у освештаној води, црвеном бојом, која симболизује крв Исуса Христа,а прво офарбано јаје чува се у кући до наредног Васкрса као чуваркућа. Током Велике Суботе, дана жалости, када је Исус Христос провео у Хаду, верници проводе у тишини и молитви, до поноћне Васкршње литургије, када се завршавају дани жалости и када почиње празник Васкрснућа Господа Исуса Христа и када се верници поздрављају најрадоснијим од свих поздрава – Христос Воскресе, Ваистину Воскресе.

(Фото: Манастор Ваведење у Београду)

(Фото: Манастор Ваведење у Београду)

Тропар, гл. 5: Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ и сучим во гробјех живот дарова.

(Тропар, гл. 5: Христос Васкресе из мртвих, смрћу смрт разруши, а онима који су у гробовима живот дарова.)

Стихара, гл. 6: Воскресениј Твоје, Христе Спасе, Ангели појут на небесјех, и нас на земљи сподоби: чистим сердцем Тебе славити.

Кондак, гл. 8: Ашче и во гроб снизшел јеси, Бесмертне, но адову разрушил јеси силу, и воскресл јеси Побједитељ, Христе Боже, женам мироносницам вјешчаваиј: радујтесја, и Твоим Апостолом мир дарујај, падшим подајај воскресеније.

 

Снежана Недић

Можда ти се свиди

Оставите коментар