Почетна » “Кабаница за сузе” Лидије Ћирић /Сајам књига 25. X у 19 чаова/

“Кабаница за сузе” Лидије Ћирић /Сајам књига 25. X у 19 чаова/

од admin
0 коментар

Лидија Ћирић је рођена Београђанка. По занимању је, мајка, писац, песник, дечији фризер. Мајка је двоје деце Бобана сина и ћерке Андрее..

Роман “Реквијем за један дан” јој је како истиче, треце дете по реду а КАБАНИЦА ЗА СУЗЕ , четврто, како тврди, време је да је држава пензионише. Себе је назвала белом чубурском циганком. Сиротиња је за њу једина елита. Удата је за књижевника Зорана Ћирића, добитника “Нинове” и осталих “знаменитих” награда, којих се за живота одрекао. Објављивала је своје радове у часописима “Поља” и “Исток”. На “Радио Београду – Други програм” драматизована јој је прича “Предавање”. Сарадјује са библиотеком” Милутин Бојић”, “Плато књижаром”, дневним листом “Данас”. Аутор МАНИФЕСТА Права Београђанка.

Лидија Ћирић, гладна детињег сунца, подједнако зна да изненади и у прози (роман Реквијем за један дан) и у поезији, као да се зарекла да ће, кршећи овјештале оквире, трагати за новим исказом, препознатљивим по дубоко прикривеним лирским осјећањима, наталоженим испод наоко грубих „разрачунавања“ са смисленошћу животних ситуација. Као што у прози вјерно и упечатљивим сликама, нарочито кроз трагикомичне сцене, приказује сву суровост и сировост збиље, тако у поезији не опјевава живот, него га, заједно са читаоцима који на волшебан начин постају коаутори њених пјесма, кроз стихове оживљава у његовој свеколикости и временској безграничности. За пјесникињу је чекање друго име за време (Ако постојиш) које је изгубило невиност/као дојиља млеко (Безвремена). Зато не изненађује што у пјесми Цигани никад не умиру (па ни тад), разголићује ту неухватљиву и тешко објашњиву категорију трајања до бестидности.

Део рецензије Ранка Павловића

Ауторка збирке поезије ће своје дело КАБАНИЦА ЗА СУЗЕ први пут представити у сали Васко Попа, хала један на 61. сајму књига 25. 0ктобра у 19х, наравно тамо вас чека и њено друго издање романа РЕКВИЈЕМ ЗА ЈЕДАН ДАН. Говоре: Златомир Јовановић, Здравко Одорчић, Јована Бокуновић и ауторка.

Уредник Златомир Јовановић

Фотографија на корици Станка Абадзића ће заинтригирати публику као и Пушкинов и њен обрачун у већини песама и песма БУДИ МИ ЖЕНА Душка Бабића која се нашла у збирци, не знамо зашто. Дођите да проверимо.

(pokazivac)

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар