Почетна » „Креативни погон“ помаже удружењима из малих места да створе своју културну зону

„Креативни погон“ помаже удружењима из малих места да створе своју културну зону

од admin
0 коментар
1111

 

Од када су 2020. године основали независну културну станицу у месту Нови Кнежевац, дешавају се, како каже Јасмина Владисављев из „Креативног погона“, разне лепе ствари. Опремање су помогали и донатори из дијаспоре, а удружили су се и мали привредници и занатлије да би креирали један леп простор.

„’К3’ је простор који ће пружити уточиште за рад и развој добрих идеја храбрим групама, удружењима, иницијативама и појединцима који желе да сачувају природу, културно наслеђе и заједничка добра. Ово је простор у ком ће свако моћи да нађе своје место без обзира на различитости“, наводе из удружења „Креативни погон“.

1111

Сам назив иницијативе настао је јер се простор који су реновирали налазио у културној задрузи, па је идеја била уствари да се овај простор назове „Културна задруга“. Међутим, скраћеницу коју су користили на ћирилици је „КЗ“, те је настала анегдота када је неко ушао рекао „Еј, где сте К3“, те су тако одлучили да остане тај назив.

„У суштини је остао тај назив, а задругарство је и даље остало као лајт мотив целог пројекта јер позивамо људе да се укључе као културни кооперанти, како их ми називамо“, каже Драган Јајић из „Креативног погона“.

Волели би, кажу, да свако мало место које се налази ван центра има један овакав простор. Своје искуство и знање које поседују сада желе да пренесу и осталима који су заинтересовани да отворе овакве „тачке културе“ у својим градовима и местима.

222

„Треба да буду укључени сви грађани, привреда, локална самоуправа, да се реновирају простори да људи имају своје ‘К3’ место као тачку културе у којој се окупљају, размењују информације и решавају своје проблеме“, истиче Јајић.

У претходном периоду ступили су у контакт са бројним иницијативама, али и појединцима. Тако су имали прилику да модел који је успостављен у „Културној зони“, њиховом простору и независном, активистичком и мултифункционалном центру у Новом Кнежевцу, спроведу и у другим малим местима у Србији.

„Било је доста активности, били смо у низ малих места, ступили смо у контакт са много иницијатива, појединаца, били смо углавном у местима у Војводини. Имали смо позиве из шире Србије, људе који су заинтересовани да покрену своје ’К3’ место као тачку културе, да реновирају неке просторе, тако да смо подоста имали контаката са иницијативама“, каже он.

333

Пријава током аплицирања за овај пројекат на коме раде, је био јако озбиљан посао ком су се, како кажу, озбиљно посветили и покушали што боље да се припреме, а подршка коју су добили од стране пројекта Твоје место у Србији им доста значи.

„Једна таква подршка некоме ко покушава да своје искуство подели са целом Србијом и малим местима је веома значајна“, каже Јајић.

У простору „К3“ одржана изложба „Скеч“

444

„К3“ је место које су препознали уметници из целе Војводине, а међу њима је и уметник Еде Шинкович. Пре него да одржи своју изложбу „Скеч“ у Будимпешти, он је са грађанкама и грађанима Новог Кнежевца поделио скицу тј. трејлер саме изложбе. Како каже, у питању су римејкови односно обраде плаката.

„Ту има највише колажа, са различитим тематикама – део уметности прве помоћи која се заснива на плакатима, плакати заштите на раду и прве помоћи који се могу наћи на радним местима у Мађарској, а ту су плакати из доба социјализама“, истиче Шинкович.

Римејком, односно обрадом постојећег плаката, покушава да га оживи поново, и да то поново, како каже, врати публици која је то доживела као плакат, а да га потом она доживи као уметнички рад.

55

„У данашње доба са било које стране да гледамо уметност. Она треба да одговара на промене у друштву, на разноразне проблеме који нас дотичу, пре свега по питању очувања животне средине. Зато ту има експоната и од конопље, зато што се индустријском конопљом и бавим, као и њеном обрадом. Ту има и аспекта короне, а све су то одговори на кризне моменте данашњице у суштини, како може да реагује један ликовни уметник са својом некаквом слободом, али опет да пренесе неке поруке позитивизма, али са дубоком анализом или самоанализом“, каже он.

66

777

Из удружења позивају и остале уметника да им се јаве и буду део „тачке културе“ у Новом Кнежевцу тиме што ће излагати своје радове или представити неке друге активности које имају.

888

 Фото: МРЦН/А.Ђ

 

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар