Почетна » ПЕН центар: Угрожен опстанак Српског књижевног листа, извршитељ скинуо новац

ПЕН центар: Угрожен опстанак Српског књижевног листа, извршитељ скинуо новац

од admin
0 коментар

 

Српски ПЕН центар у саопштењу захтева од надлежних секретаријата и Пословног простора града Београда да преиспитају и промене одлуке које, како истичу, на најдиректнији начин онемогућавају даљи рад Српског књижевног листа.

„Од пре две године, Пословни простор града Београда је драматично, ‘двадесетак пута’ повећао цене закупа простора Српском књижевном листу, што је овај лист онемогућавало да редовно измирује своје обавезе а врхунац је уследио недавно, када је с рачуна Српског књижевног листа извршитељ скинуо сав новац, па и са наменског рачуна у Трезору, на коме су се налазила средства за два броја овог листа одобрена на конкурсу Министарства културе за подршку књижевној периодици“, наводи се у саопштењу.

Указују да је на такав начин Српски књижевни лист по убрзаној процедури остао и без простора за рад редакције и без минималних средстава за објављивање нових бројева.

„А захваљујући чињеници да није обавештен да Пословни простор града Београда води судски поступак против њега, а камоли да је читав случај предат у надлежност судског извршитеља, Српски књижевни лист је остао и без могућности и права на жалбу“, додају у саопштењу.

Српски ПЕН центар закључује да пример Српског књижевног листа показује у каквој су тешкој позицији књижевни листови и часописи у нашој земљи, као и да не постоји културна политика која разуме и афирмише улогу књижевне периодике.

„Неопходно је наћи могућности да се одлуке које су усмерене против опстанка Српског књижевног листа преиспитају и уклоне, а први корак треба да буде враћање наменских средстава за штампу нових бројева на наменски рачун листа“, стоји у саопштењу Српског ПЕН центра.

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар