Почетна » 95 година постојања: КУД „Стеван Штрбац“ из Врчина

95 година постојања: КУД „Стеван Штрбац“ из Врчина

Концерт у Установи културе „Владе Дивљан“

од Жиг Инфо
0 коментар

Давне 1927. чика Стева Штрбац, у то време познати београдски и врчински кројач покренуо је културно-просветну заједницу у насељу Врчину под називом “Бранко Радичевић“. Авангардна омладина тадашњег Врчина на челу са чика Стевом, озбиљно се бавила културним активнистима, а највеће и најбоље резултате постизани су из области позоришног стваралаштва. Чланови тадашњег аматерског позоришта поред успешних наступа у свом месту Врчину, имали су и доста успешних наступа и у Београду, а кад су прилике то дозвољавале и у другим местима широм Србије.

У то време, поред позоришта, покрећу се и друге активности и секције у раду Друштва- фолклорна, музичка и певачка. Временом фолкорна секција постаје главни носилац рада Друштва, а последњих 30 година рада, када Друштво ради константно без прекида, фолклорна секција је најмасовнија и најуспешнија.

Данас је КУД “Стеван Штрбац“ је један снажан и масован аматерски колектив са око 120 чланова. Активно ради 5 фолклорних ансамбала – 3 дечја (ДФА “Пчелице“, “Славуј“ и “Лане“), Први извођачки (“Врчински вез“) и ансамбл ветерана.

У свом богатом програму сви ансамбли изводе преко 30 кореографија са простора целог Балкана.

Сви чланови Друштва су посебно поносни на међународни фестивал фолклора “Крени коло“ који се у организацији Друштва, сваке године почетком јула месеца одржава у Врчину, а исто тако и поносни чињеницом да су једино друштво из Београда и околине које је 2008. организовало концерт у великој дворани Сава центра, са кога је сав приход ишао за изградњу Авалског торња.

Друштво је учествовало на многобројним домаћим и међународним фестивалима и имало доста запажене наступе на њима.

Како на међународним фестивалима, КУД “Стеван Штрбац“ активни је учесник и на многобројним домаћом фестивалима и културним манифестацијам, напомињенемо неке од њих: “Грочанске свечаности“ у Гроцкој; Смотра фолклорног стваралаштва “Златни опнак“ и “Мали златни опанак“ у Ваљеву; “Опленачка берба“ у Тополи; “Купусијада“ у Мрчајевцима; “Сланинијада“ у Качареву; “Кобасицијада“ у Турију; “Смедеревска јесен“ у Смедереву; “Косидба на Рајцу“; “Хомољски мотиви“ у Кучеву; “Зов равнице“ у Новом Саду; “Играднка под Авалаом“ у Белом Потоку; “Belgrade Award“ у Београду; Смотра фолклорних ансамбала Србије у Новом Пазару (извођачки ансамбли) и Трстенику (дечји ансамбли).
Неки од поменутих домаћих фестивала су и такмичарског карактера, на којима је КУД “Стеван Штрбац“ освоји и награде, а поменућемо следеће: 1 Златни опанак и 3 Бронзана опанка на фестивалу “Мали златни опанак“ у Ваљеву у категорији дечјих ансамбала; 1 Сребрни опанак на фестивалу “Велики златни опанак“ у Ваљеву; 3. место на Међународном фестивалу “Belgrade Award“, као и награду за најбољу кореографију (Игре из Црне Траве) на истом фестивалу, у конкуренцији 15 ансамбала; Златна плакета на Смотри фолклорних ансамбала Србије у организацији Савеза фолклорних ансамбала Србије за извођачке ансамбале, а у категорији 14 ансамбала из целе Србије. На поменутој Смотри, чланица КУД-а, Тамара Ковачевић је освојила 1. место у категорији вокалних солиста.

Ове године Друштво је прославило и 95. година од оснивања и одржан је велики јубиларни, а уједно и годишњи концерт у УК “Влада Дивљан“ на сцени “Стаменковић“.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар