Почетна » Центар За Културу Гроцка: Стручно вођење кроз изложбу „ТАЈНЕ ИЗ ЗАБОРАВЉЕНЕ АРХИВЕ“ и поставку „ЛЕГАТ ДР АЛЕКСАНДРА КОСТИЋА“

Центар За Културу Гроцка: Стручно вођење кроз изложбу „ТАЈНЕ ИЗ ЗАБОРАВЉЕНЕ АРХИВЕ“ и поставку „ЛЕГАТ ДР АЛЕКСАНДРА КОСТИЋА“

од Други Пишу
0 коментар

Због великог интересовања, позивамо Вас да се у суботу 29. октобра запутите у зелену и воћну Гроцку, где ћемо у 11:30 часова у чаробном амбијенту Ранчићеве куће уживати у стручном вођењу изложбом „Тајне из заборављене архиве“, и потом Легатом др Александра Костића у Грочанској чаршији – са особеним домаћичким тандемом који ће посетиоце дочекати и провести кроз мало познату историју Београда. Биће то проф. др Нела Пушкаш, ауторка изложбе, и Зорица Атић, кустоскиња и директорка Центра за културу Гроцка.

На изложби „Тајне из заборављене архиве“ први пут је представљена јавности недавно пронађена фотографска заоставштина Александра Ђ. Костића (1893–1983), оснивача Хистолошког института (1921) и Фотографског одељења (1924), првог професора хистологије на Медицинском факултету у Београду, али и оснивача Београдског фото-клуба (1928).
На позивници је представљен портрет др Александра Костића из 1921. године, али и један интересантан мотив – у питању је хистолошки препарат нервног ганглиона, снимљен 1924. године микрофотографским апаратом фирме Лајц (Leitz).
Јер, проф. Kостић је био пионир медицинске фотографије и филма на нашим просторима, и велики љубитељ фотографије.
А шта је све још, поред медицинских тема, забележио на фотографским стакленим плочама, сазнаћемо у Ранчићевој кући, споменику културе у коме станује Центар за културу Гроцка, у оквиру стручног вођења.
Након обиласка изложбе, посетиоце очекује још једна посластица – посета Легату др Александра Костића.
Наиме, поред природних наука, професор Костић је имао и друга интересовања… Од гимназијских дана се занимао за књижевност, музику, фотографију… Писао је приче, интересовао се и за еволуцију, и уз све наведено, израдио је велики број научних и документарних фотографија које су сведочанство времена.
У Дубочају у Гроцкој је приликом градње куће 1931. године открио археолошко налазиште, данас заштићени археолошки локалитет, и за наредне генерације прикупио и сачувао богат археолошки и палеонтолошки материјал. Свој легат је поклонио Градској општини Гроцка, који је потом изложен у Ранчићевој кући под тематским називом Завичајни музеј Гроцке (1982-1991/2001). Његов син Војислав Воки Костић, познати српски композитор, писац и заљубљеник у кулинарство , заоставштину је допунио очевим личним предметима.
Допуњена и обрађена збирка је залагањем Центра за културу изложена 2018. године у љупкој наменској галерији „Легат др Александра Костића“ која се налази у Библиотеци „Илија Гарашанин“, у чувеној Грочанској чаршији.
Добро нам дошли!
*Изложба „Тајне из заборављене архиве“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и Општине Гроцка, и траје до 1. новембра 2022. године

Можда ти се свиди

Оставите коментар