Почетна » Центар за културу Гроцка: XXIV ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Центар за културу Гроцка: XXIV ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

од Други Пишу
0 коментар

Колективна изложба радова насталих на XXIV Ликовној колонији општине Гроцка биће представљена у петак 2. децембра 2022. године од 18 часова у варошкој Ранчићевој кући, заштићеном културном добру Србије, уједно галерији и седишту Центра за културу Гроцка.

Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.

Учесници колоније су:
Маја Веселиновић – дипл. графички дизајнер (Београд), Александар Вељковић – МА ликовни уметник (Панчево), Даница Веселиновић – МА ликовни уметник (Лозница), Миљана Драшковић – самостални уметник (Ужице), Вук Ђурић – MA дипл. графички дизајнер (Чачак), Ирена Јевтовић – MA дипл. сликар (Чачак), Владимир Јочић – дипл. сликар, докторанд (Обреновац), мр Биљана Михајловић – дипл. графички дизајнер (Београд), Живана Мијаиловић – МА ликовни уметник, докторанд (Сремска Митровица) и гости колоније: др ум. Марко Кресоја доктор вајарства (Винча-Београд), Предраг Милошевић, дипл. графичар примењене графике (Гроцка-Беогрaд) и Константинос Пателис Милићевић, МА дипл. вајар (Гроцка-Београд), у селекцији Зорице Атић, историчарке уметности (Гроцка-Београд).

ГРОЦКА НА ДУНАВУ: – Општина Гроцка, чије је седиште истоимена стара варош из 16. века, баштини бројне културне и природне лепоте. Повољан положај и природна блага територију Гроцке учинили су незаобилазном станицом кроз историју, а народи и војске остављали су за собом трагове, данас вредну културну баштину.

Гроцка је и данас позната по изванредним природним лепотама крај реке Дунав, и стециште је бројних излетника.
Отуд је XXIV Ликовна колонија општине Гроцка, познате по надимцима „зелена“ и „воћна“, отпочела излетничким даном у сусрет манастиру Рајиновац у Бегаљици, Коњичком клубу у Гроцкој, Касно-римској гробници у Брестовику, Археолошком налазишту „Бело брдо“ у Винчи. Сликало се и дружило у Ранчићевој кући у Гроцкој, која је уједно била и зборно место за све учеснике.

Прва ликовна колонија општине Гроцка отпочела је 1998. године, у знаку концепта „Омаж слици“, као показатељ постојаности ликовне уметности. Међутим, пракса рада у Гроцкој није остала верна тематској концепцији. Уметници су из колоније у колонију у слику уносили емоције које је боравак у Гроцкој покренуо, опчињени реком и поетским крајоликом, а тема је била и остала једна: Гроцка на Дунаву. Међутим, сваки нови сазив у протекле 24 године доноси пресек актуелног уметничког тренутка у Србији. Без доминирајућих праваца и омеђивања темом, уметницима је омогућено да изаберу израз који највише одговара њиховом сензибилитету. У атмосфери дружења и рада, учесници су и ове године домаћинима оставили радове и свежину својих уметничких утисака, обојених Гроцком.

Изложба представља радове дванаест ликовних и примењених уметника из Београда, Чачка, Лознице, Ужица, Сремске Митровице… који су стварали на 24. Ликовној колонији ГО Гроцка у оквиру 54. Грочанских свечаности. Поставка у Ранчићевој кући се састоји од више десетина радова различитих формата изведених у техникама уље и акрил на платну, цртеж у оловци, акварел, комбиноване технике на папиру и друго. Ликовност и заступљени мотиви резултат су интеракције између уметника и окружења у коме су дела настајала – летње и зелене, културном баштином богате Гроцке крај Дунава.

Улаз је слободан, добро дошли!

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар