Почетна » НА ПЛАВОМ ДУНАВУ

НА ПЛАВОМ ДУНАВУ

од admin
0 коментар

Прелепи Дунав, митска река, на којој су настајале и опстајале цивилизације, од првих људских заједница и велике културе у епохи мезолита – Лепенског вира, преко Старлевачке и Винчанске културе, најразвијеније европске преисторијски културе неолита. Многе тајне крије, многа имена кроз историју носи.

„По Херодоту, горњи део ове реке, од Тимока до извора звао се Δανουβιος (Danouvios), док је доњи део Ιστρος (Istros). Ова ономастика је такође кованица од речи ‘ιςτια или ‘εστία (istia или estia)-огњиште, што значи на огњишту гостољубиво примити или хранити и другог члана или дела, од речи ρεο, ροος, ρους (рео, роос, роус)-струја, река, лат. rivus. Danubius дакле значи Зевсова, река живота, „божанска река“, односно „краљица свих река“. Истоветан је и значај имена Istros, река хранитељица. Из овога се може закључити да је Дунав персонификација бога Диоса или Зевса у горњем току, посебно Средњег Подунавља, док је Истрос персонификација богиње Хестије, најстарије Хронове и Рејине кћери.

Хестија је једно од дванаест олимпских божанстава и персонификација ватре на огњишту, што асоцира на огњишта Лепенског Вира. Зевс јој је доделио почасно место у средишту сваке куће, као и у свим храмовима, где су јој приношене жртве. Зевса-Диоса (Дунав) хране и снабдевају нектаром и амброзијом многобројне речне лепотице-нимфе тј. притоке са леве и десне стране, а то су притоке Средњег Подунавља.“

 

Снежана Недић

Можда ти се свиди

Оставите коментар