Почетна » Нови Оптимизам: Промоција књиге Феђе Штукана у Зрењанину

Нови Оптимизам: Промоција књиге Феђе Штукана у Зрењанину

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Нови Оптимизам вас позива на  књижевно вече и промоцију аутобиографског романа “Бланк” Феђе Штукана објављеног у суиздању аутора и Чигоја штампе.

Промоција ће бити одржана у среду 26. октобра у 19 часова у зрењанинском Лион Пуб-у (Бул. Милутина Миланковића бб, Магистрала) у организацији Покрета Нови Оптимизам.

О књизи ће разговарати: аутор књиге Феђа Штукан, Радослав Цвијан, музичар и Бранислав Грубачки Гута, оснивач Новог Оптимизма. Разговор модерира Владана Којић, списатељица и професорка енглеског језика, док ће одломке из романа читати зрењанински глумац Миљан Вуковић.

 

Феђа Штукан је сарајевски глумац, пилот и вечити падобранац. Стални је глумац у Камерном театру у Сарајеву, предавач теоријских предмета у пилотској школи и страствени љубитељ мотора. Његов роман Бланк досад има најмање 14 издања и већ је уврштен као лектира на једном универзитету у Америци и на мостарском факултету, а могуће је да постане обавезно штиво и у Црној Гори.

Ово је књига која никада није ни требала бити објављена па сам, мислећи да то нико никад неће читати, имао слободу да напишем све.

Аутобиографски роман глумца Феђе Штукана, би се с правом могао сврстати и међу историјске уџбенике. Написан је на наговор Анђелине Џоли и Бреда Пита као могућа грађа за играни филм. Од снајперисте у специјалним јединицама у рату, бескућника и хероинског овисника у миру, па све до рефлектора холивудске „А“ продукције. Прича о животу и смрти, политици и вери, мржњи и љубави.

Бланк сурово и без лицемерја демистификује босански рат који воде локални лопови, аминују хоџе и попови, а користе политичари свих фела. Бланк је и демистификација религије. Ова књига демистификује и државу која убија властиту децу, а представља на крају и демистификацију међународне политике која, уз шампањац, кавијар и дипломатски хумор посматра представу и аплаудира глумцима који стварно умиру на животној позорници претвореној у гладијаторску арену.

Ова књига се чита у једном даху. Штукан пише веома директно, кратко и јасно, пуца право у главу, без суздржавања и вишка речи. Књига Бланк је стварна, сурова, болна, трагикомична, невероватна, сведена на ниво обичног човека.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар