Почетна » Роман Ковш

Роман Ковш

од admin
0 коментар
IMG 20191020 175111

 

У име сто година руске емиграције овај роман и вредна уметнина која је и лик овог дела , подсећају да су вредност и цена променљиве категорије.
Веома иновативан и комплексан, историјски роман у коме је исприповедана сага нишке фамилије Аксентијевић, испреплетена са драматичном животном причом Руса Никите, избеглице. Главни лик романа је, међутим, вредан уметнички антиквитет ‒ ковш.

 IMG 20191020 175111

Радња почиње у Царској Русији, у сâм сутон царске династије, када уважени драгуљар Фаберже прави ову монументалну чинију за елитни царски пук. Током XX века, премештан по европском континенту, ковш мења вредност и намену. Крајем века проналази га Момир, Београђанин који се одселио у Беч у потрази за бољим животом.

Ова сага је и путопис који траје сто година, колико је ова гламурозна чинија учествовала у различитим феноменима и контрадикторностима. Представља и хронику чији је ток испреплетан и испресецан, илуструјући парадоксе века иза нас, у коме су се на неприродне и грубе начине мешали аристократија и пук, висока уметност и кич и приземно понашање. На крају, путопис и пут ковша се завршавају, круг се затвара. Рестауриран, ковш је враћен на место одакле је и потекао ‒ у Русију.

IMG 20191020 155710

Раздори и свађе, отворена и нерешена питања и даље остају таква, што је најбоље исказано транспонованим говором приповедача: „не умемо мирно да се не слажемо“ ‒ што су наук, поука и порука овог историјског романа. Питање је само колико желимо и колико смо спремни да их усвојимо и применимо? (Извод из рецензије Марине Ђенадић)
Прва промоција романа „КОВШ“ је заказана за 29. 11. у Библиотеци града Београда.

Можда ти се свиди

Оставите коментар