Почетна » Ликовна смотра, која у Гроцкој траје од петка до понедељка, организована 23. пут

Ликовна смотра, која у Гроцкој траје од петка до понедељка, организована 23. пут

од admin
0 коментар

 

Смотра је први пут окупила уметнике 1998. године од када су Грочани почели да негују ову традицију. До сада је колонија угостила више од две стотине реномираних уметника, и данас спада у културне манифестације од значаја за престоницу.

– Иницијатива за ову врсту уметничког окупљања потекла је од чувене породице Медаковић, академика Дејана Медаковића, историчара уметности, његовог сина Павла, познатог диригента, и снахе Споменке, такође историчарке уметности, која као селектор потписује и прве ликовне смотре – прича за „Новости“ Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.

Наша саговорница подсећа да је породица Медаковић у Гроцкој радо боравила и проводила слободно време, где је друговала са бројним љубитељима културе и уметницима попут Марка Маше Мамића и Драгана Раденовића, јер је у лепој београдској вароши имала летњиковац, а академик је у Гроцкој, с погледом на Дунав, написао и нека од својих капиталних дела.

Предложену иницијативу за развој и оплемењивање тада већ традиционалне манифестације Грочанске свечаности и овом врстом културних дешавања, здушно је прихватила локална самоуправа, а резултат је да се овог лета у оквиру 53. Грочанских свечаности, одржава и 23. по реду Ликовна колонија. Од 2015. године се о реализацији традиционалне ликовне колоније стара Центар за културу Гроцка.

Понека од познатих имена домаће уметности старије и средње генерације који су учествовали у раду грочанске Ликовне колоније су Милић од Мачве, Миодраг Вартабедијан, Даница Баста, Милорад Бата Михаиловић, Миодраг Анђелковић, Миленко Аћимовић Аћим, Ивана Живић, Милан Миша Чоловић, Анамарија Вартабедијан, Мика Ловре, Марион Дедић…

 

– Ликовна колонија свој уметнички концепт заснива на лепотама природног окружења као и на ауторском печату учесника, који ликовно преносе свој доживљај старе вароши на Дунаву – објашњава саговорница.

УЧЕСНИЦИ ОВЕ ГОДИНЕ

НА „Ликовној колонији 2021“ учествују др Анамарија Вартабедијан из Београда, Немања Арсић, сликар из Смедерева, Мила Гајин, примењени графичар из Париза, Јелена Виторовић сликар из Београда, Милена Виторовић, сликар зидног сликарства из Београда, Јован Спасић ликовни уметник из Власотинца и Игор Мандић, фотограф из Београда. Селектор Ликовне колоније ГО Гроцка је Зорица Атић, дипломирани историчар уметности и кустос.

 

Ј. Динчић, Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар