Почетна » НАПРЕДНО: Пут поносног члана СНС од Цеце до директора БЕМУС-а и ФЕСТ-а

НАПРЕДНО: Пут поносног члана СНС од Цеце до директора БЕМУС-а и ФЕСТ-а

од admin
0 коментар

Центар београдских фестивала од петка има новог директора – Дамира Хандановића, музичког уредника телевизије Пинк и аутора бројних хитова новокомпоноване музике. Стручна јавност сматра да је човек с таквом биографијом на том месту ругање у лице фестивалској публици, али и оснивачима највећих културних манифестација у Србији.

Сам Хандановић тврди да га критика не узнемирава и да нова функција, како каже, приличи његовом сензибилитету, раду и пожртвованости на послу.

Цеца, Брена, Драгана Мирковић, Гога Секулић, БЕЛЕФ, БЕМУС, ФЕСТ, СОФЕСТ – наизглед неспојиво од петка спаја један човек: Дамир Хандановић, музички уредник телевизије Пинк, композитор и продуцент поп и фолк музике. Одлуком градских одборника у наредне четири године руководиће Центром београдских фестивала, установом која организује готово половину манифестација у области културе.

„Годинама сам организатор разних музичких и мултимедијалних дешавања у Београду, и драго ми је што својим радом могу да помогнем Београђанима да се добро проведу, да своје слободно време одвоје за забаву и разоноду, а то ћемо сада још више унапредити“, изјавио је Дамир Хандановић, нови директор ЦЕБЕФ, у свом првом интервјуу за Новости и истог часа, најблаже речено, шокирао културну јавност.

„Мислим да ту лежи објашњење свега, за нас је то култура, за њега је то забава и разонода“, каже на то Миа Давид, архитекта и бивша директорка Културног центра Београда.

„У тренутку када помислиш да је то дно код нас досегнуто, испостави се да није и то избор овог човека показује“, наводи Јанко Баљак, професор ФДУ и редитељ.

Пре директоровања, давне 2008, Хандановић се и сам окушао у певачким водама.

„Очигледно ћу морати да се мало обавестим о ауторском раду па да то применим на настави код својих студената. Не знам шта да кажем… То именовање – не могу да кажем да је изненађење, јер више ништа није изненађење… Можда је мало изненађење што су нашли човека за ког нико из нашег окружења, људи који се заиста баве културом, никад није чуо… Што је вероватно наша грешка, јер он је човек, ево испоставило се, врло плодан аутор“, каже Миа Давид након слушања песме.

„Пљунули си свима у лице, не само људима који посећују те манифестације, него и људима који су их основали. Једном Милутину Чолићу који је основао ФЕСТ, људима који су своје име уградили у БЕМУС… Срећа је што нису живи и што не могу да виде ову врсту понижења“, наводи Баљак.

Упркос обећању да ће говорити за Н1, Дамир Хандановић до почетка Дневника у 19 није послао одговоре, између осталог, и на питања како реагује на оштре коментаре, шта га је квалификовало за функцију директора ЦЕБЕФ-а, али и да ли је ту дошао захваљујући политици јер је, према сопственим речима, поносни члан СНС-а.

 

Маја Николић, Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар