Почетна » Нови билтен „Побуњених читатељки“ у марту, наградом „Штефица Цвет“ настављају афирмацију феминистичке књижевности

Нови билтен „Побуњених читатељки“ у марту, наградом „Штефица Цвет“ настављају афирмацију феминистичке књижевности

од admin
0 коментар
1111

 

„Побуњене читатељке“, у новој фази пројекта „#побуњено читам 2.0“ настављају са израдом билтена, те се у марту очекује још један. Прва три броја писало је више од 15 људи, а теме су биле различите – од преведене књжевности, феминистичке утопијске књижевности, приказа књига, до серија које се баве квир тематиком, каже једна од чланица Побуњених читатељки Нађа Бобичић. Последњи објављен билтен се бавио наградом „Штефица Цвек“, коју је ова група и установила.

„Ту смо већину билтена посветили књигама којима смо доделили награде. Ова награда је некомпетитивна, нисмо бирали једну најбољу, већ смо додели награде за девет књига из региона“, каже Бобичићева.

Она истиче да све време током писања билтена раде са младима и са њима договарају како ће они изгледати – од дизајна, прелома до самих тема.

„Покушавамо да њихове сугестије укључимо у наш рад. Они су уређивали са нама билтене, ту су да их промовишу и разговарају о њима, а овај који излази у марту биће посвећен књижевности за младе. Корпус је везан за ангажман, за феминизам, а једним делом и за екологију“, додаје она.

1111

У рад су укључена ученици средње школе, али и студенти основних студија. То је важно због, како наводи, интергенерацијског приступа и повезивања млађих и старијих читалаца.

„Треба да се подмлађујемо, јер нам је то битно и битно нам је да видимо перпективу младих. Ту је и портал мини.бооквица.нет који је баш посвећен том корпусу књижевности који, код нас, нажалост нема скоро никакав критички приступ, што је заиста штета, јер млади постају будуће читатељке и читатељи, писци, активне грађанке и грађани. Ако не знају да критички читају, не само текстове, него и медије и поп културу, мислим шта очекујемо онда од њих? За то су им потребне методе, како да анализирају свет око себе“, истиче она.

Помоћ коју су добили од стране пројекта Твоје место у Србији им, како наводе, доста значи, јер све раде самостално.

„Значи нам много због подршке коју добијамо, али и за сам развој Побуњених. Свакако се трудимо да прикупљамо средства и укључујемо заједницу, али нам је олакшало то да имамо три сигурна броја, али и средства да имамо да штампамо и неке друге бројеве“, каже она.

Награда “Штефица Цвек” – пројекат у настајању

222222

Награду „Штефица Цвек“, која је први пут додељивана јануара ове године, су покренуле зато што су, како кажу, пратиле наше, али и регионалне награде.

„Приметили смо да стално изостају жене из награђених књига, иако их има све више и све више пишу, стално их заобиђе жири. Многи су разлози због чега је то тако, од тога да већина жирија не прати већ деценије историје књижевности о којој пишу жене, дискредитују феминистичку књижевност као да она није довољно вриједна, него је само политичка. Као да уопште постоји било која књижевност која није у контексту“, каже Бобичићева.

„Штефица Цвек“ је пројекат у настајању, те су ове године узете у обзир књиге које су изашле у току 2021. године, које су написане у прозној форми – збирке прича, романи, фрагменти, а било је битно да су објављене на неком од БХСЦ језика. О њима су разговарали са колегиницама и колегама које се баве књижевношћу.

333

„Захваљујући том приступу који је био укључујући, хтјели смо да питамо и наше колегинице и колеге из књижевности шта они мисле, тако да смо у првом кораку прво њих питали да препоруче до шест књига, па смо се онда ми скупили и на основу њихових препорука и наших истраживања сцене смо изабрали 9 књига које препоручујемо“.

Жири, међу којима су биле „Побуњене читатељке“, али и друге организације и саме појединке и појединици, је имао задатак да донесе одлуку на основу прочитаних књига. Награђена дела баве се углавном ангажованом књижевношћу, искуствима радница у другој половини 20. века у Југославији, али и квир темама.

444

Из групе се надају се да ће ова награда трајати деценијама, као и да ће у будућности моћи да и финансијски подрже награђене, јер ове године за то нису имали довољно средстава.

 

Фото 1 и 2: МРНЦ/А.Ђ
Фото 3, 4 и 5: Тања Дробњак

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар