Почетна » ОМШ „Невена Поповић“ Међународни дан клавира у Београду

ОМШ „Невена Поповић“ Међународни дан клавира у Београду

од Други Пишу
0 коментар

У среду, 29. марта 2023. године, по први пут је, у нашем главном граду, у Београду припремљена посебна прослава. У Београду се, као и у остатку света данас прослављао Међународни дан клавира.

Занимљиво је да се Међународни дан клавира обележава 29. марта, који је 88-ми дан у години, што уједно представља број дирки на клавиру.
​Поводом овог великог празника на Тргу републике од 12 до 18 часова одржан је посебан програм, у оквиру којег су се представили ученици основних и музичких школа из Београда изводећи класичну музику на 5 пунктова и тако оживљавајући дела великих композитора.
Овај изузетан догађај организовали су Секретаријат за културу Београда, установа културе „Гварнеријус“, 3 основне музичке школе: „Невена Поповић“; „Петар Коњовић“, „Владимир Ђорђевић“ и 2 средње школе „Коста Манојловић“ и „Др Војислав Вучковић“. У вечерњим сатима – од 19 до 20 часова публици сус е представили пијанисти Вук Божиловић, Лазар Торбица и Анђела Динић, који су изводили композиције Баха, Дебисија, Шопена, Бетовена, Рахмањинова и Капустина.
Значај ове манифестације током целог дана је испратила, а и својим речима истакла градска секретарка за културу, госпођа Наташа Михајловић, речима: „Обележавање Међународног дана клавира је целодневна манифестација музичког карактера која има за циљ да окупи грађане и посетиоце око програма који изводе наши најмлађи суграђани. Њиховим вештинама се промовишу лепота и значај музичког образовања.“
Највише учесника, односно највећи допринос реализацији ове значајне манифестације дала је наша школа, односно ОМШ „Невена Поповић“.
Нашу школу је представило 55 ученика клавира и упоредног клавира – од почетног, односно првог до завршног, шестог разреда. Свој допринос овом дану дали су и сви наставници клавира и велика већина наших ђака из матичне школе у Гроцкој и издовјених одељења у Умчарима, Винчи и Врчину. Ми смо као најбројнија школа добили свој пункт на којем су наши ученици изводили композиције које су припремили и наменили за ову прилику.
Многе од њих су снимали, сликали, са њима разговарали како новинари разних медијских кућа тако и многобројни заинтересовани пролазници. Разговори су били о клавиру, о музичкој уметности и значају саме музике. Наступи су у почетку кренули бојажљиво, са повременом тремом и присутним страхом од јавног наступа и публике, да би се како је време пролазило сви опустили и осмели, па чак и више пута наступали како би представили све оно што знају и вешто умеју да интерпретирају.

Наступили су ученици из следећих класа: Андријане Ђокић и Ненада Анчића, Катарине Фаркаш, Драгане Пешић, Нине Косанић, Маје Грујовић, Марине Башић, Стефана Антонијевића, Александре Стошић Митић, Бојане Вујашковић и Милана Медошевића.
Такође, на главној бини, за концертним клавиром музицирали су најпре Софија Остојић и Ведран Бранковић, а затим су се осмелили и за клавиром, али и пред многобројним камерама и новинарима, срећу окушали и остали наши ученици, претежно старијих разреда клавира, али и упоредног клавира. Нашој срећи није било краја.
Наставак послеподнева протекао је баш онако како нама и доликује, у добром дружењу и забави. Прошетали смо до Калемегданске тврђаве, успут певали, трчали, помало се и такмичили и играли. Све у свему одлично смо се забавили. Ово је био прави радно другарски дан наших ученика и њихових наставника.
Велико хвала нашим ученицима и њиховим наставницима на учешћу у обележавању прве, праве манифестације посвећене клавиру. Надамо се де ћемо се и у будућности дружити са многобројном публиком, баш као што смо то урадили данас.
Фото Омш „Невена Поповић“

Можда ти се свиди

Оставите коментар