Почетна » Осим у Београду радионице о ромској култури удружења „Арт Апарат“ сада у још четири града у Србији

Осим у Београду радионице о ромској култури удружења „Арт Апарат“ сада у још четири града у Србији

од Жиг Инфо
0 коментар

Удружење „Арт Апарат“ из Београда наставља са пробама свог хора, али ће у оквиру иницијативе „Сви УГЛАС!“, организовати и радионице у четири града у Србији. Циљ им је да наставе са развијањем својих програма који нису везани само за певање, већ и за истраживање ромске културе и ромске заједнице.

Удружење „Арт Апарат“ већ шест година окупља ромску децу и младе, али и друге људе заинтересоване за ромску култура и заједницу. До сада су били фокусирани на Београд, али ће наредних месеци свој програм развијати у још четири града – Суботици, Нишу, Зрењанину и Петровцу. Тамо ће организовати музичке радионице са децом и младима који су из ромске, али и из неромске заједнице, а одржаће и тренинге за организације, наставнике, учитеље и васпитаче.

„Покушаћемо да отворимо питање како наставници у својим срединама могу да полако укључују ромске теме у свој курикулум, како би просто деци од најранијег узраста указали на то да у нашој историји, култури и у свим сегментима нашег друштва постоје значајне Ромкиње и Роми који нажалост врло често уопште не буду поменути“, истиче једна од покретачица иницијативе „Сви УГЛАС!“ Маја Ћурчић.

У Нишу ће спровести радионице у сарадњи са организацијом „Индиго“. Ћурчићева истиче да је „Индиго“ веома значајна организација за овај град, поготово у области ромске културе и рада са ромском заједницом.

„Ми смо се некако са њима врло брзо нашли заједнички језик и осетили смо да нас повезују заједничке вредности и тежње. Ово је за наше удружење најзначајнија сарадња са неким ко се бави сличним темама и много очекујемо од њих и некако смо већ заједно започели и аплицирање за неке пројекте, јер мислимо да, ето, заједно можемо да урадимо много више него сами“, каже она.

Планирају, кажу, и израду мултимедијалних садржаја.

„Покушаћемо да подигнемо видиљивост нашег хора кроз продукцију различитих промотивних садржаја које нам ово омогућавају. Оно што је исто важно је да смо успоставили сарадњу са Маријом Александровић, стручњакињом из области ромске културе тако да ће нам то помоћи да ти садржаји буду квалитетни“, каже Ћурчићева.

Неопходно јачање парнерства са удружењима која се баве ромском културом

Да свој пројекат развијају широм Србије организацији „Арт апарат“ омогућио им је пројекат “Твоје место у Србији”.

„Радујемо се овом делу јер ћемо поред других удружења које се баве сличним темама успоставити сарадњу и са вртићима и школама, што сматрамо веома значајним, због тога што мислимо да ове теме треба да уђу у школски систем“, додаје она.

Сем материјалне, од пројекта „Твоје место у Србији“, током програма добили су и саветодавну помоћ.

„Оно што бих истакла је то да некако у овој фази смо осетили тај труд наших донатора, да се цео тај део који некада оптерећује организацију смањи и да је доста олакшан што нам значи и мотивише нас да просто даље радимо и надамо се да ће овакве сарадње постати чешће присутне“, додаје она.

План им је, како каже Ћурчићева, да кроз хор комуницирају са свим људима који желе заједно да певају.

„Ова подршка је значила да ми можемо да се развијамо на више фронтова. С једне стране, омогућила нам је да развијамо наш тим који је мали, али ево сад има прилику да расте, а такође поред тога почели смо да развијамо програме који нису уско везани за певање, већ и да истражујемо ромску културу, како бисмо свим тим људима, који заједно са нама певају, омогућили да се мало ближе упознају са неким другим елементима културе који нису везани само за музику“, каже Ћурчићева.

Подсетимо, идеју за покретање удружења „Арт Апарат“ његови оснивачи добили су након волонтирања у београдском Свратишту и дружења са ромском децом укљученом у живот и рад на улици. Њихов циљ је да музику и звук ставе у функцију психо-социјалног развоја, али и пренесу културно наслеђе кроз музичке радионице и звучне инсталације.

Фото 1: А.Ђ/МРЦН
Фото 2, 3, 4: Арт апарат

 

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар