Почетна » Бобан Миловановић : С Нама Бог!

Бобан Миловановић : С Нама Бог!

од admin
0 коментар

Некада су витезови у бој кретали са крилатицом на уснама: Ко је с нама? – Бог, заорило би се из мноштва грла. А ко ће против нас?!
С нама Бог – дословни је превод јеврејског имена Емануил. Долазак у свет овог имена најавио је пророк Исаија 700 година пре Христа, оставивши сведочанство речи записаних у књизи истоименог пророка (7,14) и које гласе: „Ето, девојка ће зачети, и родиће сина и наденуће му име Емануил, што значи с нама Бог“. С нама Бог – дефиниција је новог, вечног и нераскидивог завета односно савеза између Бога и човека у телу Христовом, телу Богочовека-правога Бога и правог Човека.
С нама Бог – витешки је изазов сваком страху у нама, онтолошком или егзистенцијалном, страху од или страховању за. Не бојте се – прве су речи које зачуше малени пастири од весника радости. Не бојте се – тако је Христос говорио рибарима, удовицама, убогима, сиромасима, болеснима, немоћнима, родитељима, деци, малим људима, обичним људима, ученицима, и следбеницима. Зар Христос није могао, по непролазним речима Светог владике Николаја, протрести земљу својим стопама? И ко би Му могао у очи погледати, ко Га се дотаћи, ко Му речи саслушати? Или која је сила већа од Божанске? Уместо тога, не бој се мало стадо, речи су охрабрења Доброг Пастира, али и опомене моћнима и силнима, велможама и лажним пастирима, ко год да су и ма шта да су, свима онима који свој ауторитет заснивају на сили и страху, управо из властитог страха од губитка моћи, власти и ауторитета. Такав њихов страх најпоузданији је доказ да уз себе немају Бога.
Али је с нама Бог. Међу нама рођен убоги сиромах из напуштене избе, кротко Јагње Божије, један од нас, без огња и мача, без сребра и злата, Син Човечији, исти Онај Који није имао где главе склонити, презрен и исмејан, издан и распет, умро и васкрсао. Проповед о Њему одувек је била, по речима апостола Павла „саблазан Јеврејима“ (чији Месија није смео бити распет), а „Грцима“ (чији бог није могао бити распет) „лудост и бесмисао“.
Али је са нама Бог. Емануил. Вид слепих. Марш хромих. Сила немоћних. Ризница сиромашних. Родитељ и брат самих и напуштених. Првенство последњих. Победа поражених. Слобода окованих. Дом прогнаних.
Бедни, понижени, увређени, угњетени целе планете – с нама је Бог. И ви моћници овога света, с нама је Бог. Христос се роди, Човече!

свештеник Бобан Миловановић

(приредила : Анамарија Миловановић)

Свако неовлашћено копирање, монтирање и јавно извођење без сагласности аутора најстроже је забрањено и кажњиво по закону.

Можда ти се свиди

Оставите коментар