Почетна » Никола Зобеница : Историја као учитељица љубави

Никола Зобеница : Историја као учитељица љубави

од admin
0 коментар

Био је Немац. Он, онижи, сувоњави Николаус. Каролина је била Јеврејка. Изнад ове, имали су и већу припадност – били су супружници. Када је почео Други светски рат, живели су у немачком селу Крњаји (Кљајићево), у Бачкој, у Краљевини Југославији.

Почетком рата, Мађари их нису дирали. Ипак, када су немачке трупе окупирале Бачку, Каролину су, заједно са мајком, сестрама и њиховим породицама интернирали у сабирни логор у Бачалмаш. Следећа станица био је Аушвиц. Николауса нико ништа није питао; није ни морао. 

Сакупио је све породичне драгоцености и кренуо за својом женом. Рекли су му да је он, онижи, сувоњави Немац пре свега аријевац. Представник супериорне расе са севера! Није их слушао. Убележили су га као „прекобројног“.

У Бачалмашу је, поред своје жене, нашао и насушног разумног мађарског војника коме је било јасно да је рат изгубљен. Каролина и Николаус су могли слободно да иду, оставивши војнику потврду да је спасио једну Јеврејку. Злато, наравно, није изостало.

Вратили су се у своје родно село, никада превише говорећи о догађајима за време рата. На томе је инсистирао Николаус. Природно је и разумно спасити вољену жену, зар не? Он, онижи, сувоњави сеоски писар, постао је сведок љубави и части у времену када „брат брата не познаје“.

Тако је и умро мој прадеда, себе називајући писаром. Ја бих га назвао писцем, јер је, вођен заветом љубави, отворио поглавље мојем животу.  На томе сам му вечно захвалан.

Праунук, Никола Зобеница

(приредила : Анамарија Миловановић)

Свако неовлашћено копирање, монтирање и јавно извођење без сагласности аутора најстроже је забрањено и кажњиво по закону.

Можда ти се свиди

Оставите коментар