Почетна » РЕКВИЈЕМ ЗА ЈЕДАН САН: Нешто је умрло, да би нешто друго могло да се роди

РЕКВИЈЕМ ЗА ЈЕДАН САН: Нешто је умрло, да би нешто друго могло да се роди

од admin
0 коментар

Седела је у једанаестом реду. Хајде, отпевај ту нашу пре него умреш. Пола века те чекам да пустим сузу у публици.

Извините, да ли је слободно?

Наравно…

Гле, он. Као духови из боце, као привид што изазива вртоглавицу, као чврст осећај вечности.

Јосифе?

Шшшш, почиње. Овде је редак, уљудан свет. Причаћемо након.

Ања се одједном осетила као умотана у клупко. Чује познатог рок певача који седи до ње како негодује на гужву. Његова жена јој додаје флашицу џина која јој је нехотице испала из руке.

Госпођице, Ваше пиће…

Јосиф је ту. Хтела је да га приупита колико је већ дуго жив и да ли је уместо сока који јој је приредио трен уочи концерта и пред хиљаду људи,било другог начина да сазна да је залудно палити свеће за оне који нису ни живи ни мртви.

Спокојно изгледаш,Јосифе.

Да,може се рећи да сам почивао у миру.

„Покажи ми где Дунав љуби небо, о зашто смо сада толико далеко…“
Ања је отворила Пандорину кутију. Осам месеци ћутања о Јосифовом нестанку се слило низ трепавице. Није то било олакшање, то је била изгубљена вера, непогрешив осећај да смрћу не завршавамо поглавља и да се ничији пут не окончава драматизацијом. Бар не њихово поглавље.
У једном трену,осетила је његову руку на својој. Затворила је очи и видела камин пун разгорених дрва која пуцкетају и још увек миришу на шумски ветар.

Све је било ту, добро и сигурно као што никад није било. Тај осећај препознаш јер га годинама чекаш па си му већ идентитет скројио: твој осећај раја има име,презиме,тренутак,временску температуру и опус.

Док цинела милује уши неких одсутних и меланхолицних људи, док се љубав спаја међу мислима свих оних који су послератне године провели у сопственој слободи,у инат беди и кичу, Ања схвата да је ова годишњица почетак нечег новог.
Нешто је умрло, да би нешто друго могло да се роди.

-Почиње наша песма,Јосифе.

-Знам, Ања. Зато сам и дошао.

 

Ајша

Можда ти се свиди

Оставите коментар