Почетна » Побуном и критичким читањем до бољег разумевања стварности

Побуном и критичким читањем до бољег разумевања стварности

од admin
0 коментар

 

Ову младу групу чини неколико чланица које делују у Србији и региону, а са идејом да охрабре и подстакну младе жене и девојчице да се укључе у јавни простор.

 “Ми смо група младих књижевних критичарки које делују у Србији и региону окупљене око идеје да треба да охрабримо и подстакнемо младе жене и књижевне критичарке да се укључе у јавни простор пре свега са феминистичким и левичарским читањима. Своје текстове објављујемо на порталу бооквица.нет, а недавно смо отворили портал Мини Бооквица који је посвећен књижевности за децу. На њему објављујемо критике текуће и савремене књижевне продукције за децу и младе”, каже Ирена Јовановић, чланица групе „Побуњене читатељке“.

Она наводи да је скоро покренут и конкурс “Побуњене читам” који за циљ има да охрабри младе девојчице између 12 и 18 година како би објавиле своје прве књижевне критике.

 “Изабрале смо књиге са јунакињама које одступају од стереотипних показивања девојчица о књижевности за децу, што из домаће и светске продукције. Циљ нам је био да оне пишу, а као награду за сваку девојчицу смо припремиле две књиге, једну добија учесница, а другу може да поклони другарици и да се тиме охрабри и прикључи акцији читања”, истиче Јовановићева.

Из удружења кажу да као менторке раде заједно на оснаживању критичког читања, али и на уређивању текстова како би резултати били што бољи.

 Једна од чланица Милица Улемек каже да је планирано да им се јави око 30 учесница, али су већ за два дана премашиле тај број.

 “Одабрале смо савремене књиге које за јунакињу углавном имају протагонисткињу. Одзив је био велики, што нас је зачудило, али и њихово самопоуздање, које је огромно. Активне су на друштвеним мрежама, препоручују нас другарицама, што нам је изузетно драго”, каже Улемекова.

 За пар месеци успеле су да одрже контакте са издавачким кућама, са медијима, али и отпочну сарадњу са девојкама које на детаљнији и стручнији начин пишу критике, од којих је до сада објављено пет на њиховом сајту.

Фото: МРЦН

“Како би одржале контакт са младима, оглашавамо се преко нашег сајта, али и друштвених мрежа. План нам је да што више укључимо и медије, што до сада није било толико потребно. Највише су нам до сада помогле библиотеке и та библиотекарска мрежа, која је јако важна због саме литературе”, каже Улемекова.

 Завршетак активности планиран је за крај новембра, а у плану су и наредни пројекти и активности овог удружења. “Планирамо један сличан пројекат који је намењен студенткињама, али је исто у питању кртика, са освртом на феминистичку критику”, истиче Улемекова.

 Ове и остале активистичке приче можете пронаћи на порталу промени.рс.

 

 

Медиа & реформ центар Ниш

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар