Почетна » ПОЧЕЛА НУШИЋИЈАДА: Празник хумора и сатире у Ивањици

ПОЧЕЛА НУШИЋИЈАДА: Празник хумора и сатире у Ивањици

од admin
0 коментар

Овогодишња Нушићијада у Ивањици почела је у четвртак Свечаном академијом у славу пола века од зачетка те манифестације, која је одржана у присуству великог броја гостију, пријатеља фестивала и грађана Ивањице.
Академија је отворена химном Нушићијаде која је рађена по тексту Душка Радовића, коју је компоновао Миодраг Илић Бели, аранжирао Војкан Борисављевић а извео је градски хор Ивањице „Ива вокалис“, под руководством Аните Пешић Ивковић.

Након подсећања на историју Нушићијаде која је покренута 1967. године, „замрзнута“ 1972. и обновљена 2010. године великом грађанском иницијативом, уручене су специфичне награде, како су организатори образложили „онима који су свих претходних година стојички подносили сусрете и сударе са хумором без цензуре, културом без ограничења, сатирањем без повода и ноћима без фајронта“.

Међу добитницима награда су председник општине у време обнове Нушићијаде Радомир Ристић, ивањички Нушић Милан Милосављевић, глумац Петар Божовић, коме је вишенаменски штап са постољем за освежење послат брзом поштом на Цетиње, а у његово име на награди је захвалила супруга Снежана Божовић.

Награђени су и књижевни критичар Петар Арбутина „за уводјење сатирања као новог књижевног правца“ који је добио писаћу машину, а призање за инспирацију и нецензурисане шале, добио је Зоран Кесић коме је уручена награда у виду колекција шоља и апаратура за прву помоћ – чекић и лепљива трака, како су образложили организатори „да у случају опасности исту прелепи преко уста“.

Признања су добили и Александар Ивановић „за стојичко подношење захтева шефа протокола“ и Снежана Милинковић за шивење више од 500 костима за нушићевско парадирање.

Чланови Програмског савета Нушићијаде – Јасна Димитријевић, Ива Ераковић, Кристина Којунџија и Небојша Нушић, добили су признање „за веру да су квалитет и уметност важни, упркос реалним индикаторима“, а историчар Светислав

Марковић је добио признање за рекордан број посета архивима и институтима за неисцрпна истраживања. Након завршене академије приказан је документарни филм о Нушићијади у режији Нарцисе Даријевић Марковић, а у галерији Дома културе у Ивањици отворена је изложба „Нушић у карикатури“.

Нушићијада се ове године одржава од 24. до 27. августа, уз бројне концерте, представе, перформансе, изложбе, трибине.

У позоришном програму учествоваће Улични театар из Кракова, Ивањичко аматерско позориште које ће извести представу „Ујеж“, а Нушићијаду ће затворити представа „Ожалошћена породица“ Народног позоришта из Вршца.
У музичком програму наступиће холандски састав „Спијкерс“ који ће изводити светску, али и балканску музику на сасвим јединствени начин.

Целодневни програм Дечје сцене биће богат радионицама и школама, представама и перформансима, разговорима са писцима и уметницима.

Шаљива фудбалска утакмица биће организована измедју самопрозваних и самокатегорисаних мршавих и дебелих.

Нушићијаду, као и претходних година предводи Нушић кога глуми Милан Милосављевић који ће осим вожње фијакером предводити параду али и читаву варош, након што добије кључеве од председника општине.

Он ће направити резиме фестивала, након што испроба нови модел дводневног владања у коме се успостављају нови дани (четвртак се спаја са петком, а субота са недељом) и проглашава „општи џумбус“.

 

(Курир.рс/Бета)

Можда ти се свиди

Оставите коментар