Почетна » Почео Art Weekend Belgrade 2024

Почео Art Weekend Belgrade 2024

од Други Пишу
0 коментар

Четврти по реду Art Weekend Belgrade (AWB) отворен је синоћ изложбом „Questions of Belonging/Питања припадности” и спектакуларним перформансом ГРАДскy агент show #3, који је одушевио присутне музичко-плесним и визуелним изражајем у КЦ Граду и Шпанској кући. Ова манифестација, која траје до 16. јуна 2024. године, организована је од стране Културног Фронта и КЦ Града са циљем да подржи и промовише домаћу креативну сцену, као и да омогући уметницима из Србије да се повежу и сарађују са интернационалним уметницима и кустосима.

Присутнима су се на отварању обратили иницијаторка и уметничка директорка Art Weekend Београд манифестације, Људмила Стратимировић и Др. Цхристопх Велдхуес, директор института и одељења за културне програме Goethe-Institut Београд.

Овогодишња централна изложба носи назив „Питања припадности/Questions of Belonging”, а тему је инспирисала Мерле Радтке, реномирана директорка Kunsthalle Munster и гошћа кустоскиња овогодишњег АWБ-а, рефлектујући на питање припадности у савременом друштву. На четири локације у ужем центру Београда уметници ће промишљати и одговарати на ову данас нарочито актуелну тему.

Поред главне изложбе, посетиоци ће моћи да учествују у авантуристичком треасуре хунт-у, откривајући „уметничко благо“ на различитим локацијама широм града. Иницијаторка и уметничка директорка Art Weekend Beogradманифестације, Људмила Стратимировић, најавила је богат програм, који се реализује у сарадњи са музејима, галеријама и независним културним центрима. Комплетан програм можете погледати на следећем линку: АWБ Програм 2024

АWБ 2024 ће у оквиру изложбе “Питања припадности” представити више од 30 уметника на четири интересантне локације. Градска галерија Кц Град-а, део фабрике Стаклопан у улици Страхињића Бана, бивши ресторан Пекинг у улици Вука Караџића, подземни пролаз код палате Албанија су места на којима ће посетиоци од 6. до 16. јуна моћи да уживају у радовима савремених уметника из Србије, Аустрије, Кине, Велике Британије, Русије, Босне и Херцеговине. АWБ програм чине премијере мултимедијалних перформанса, као и сесије разговора са домаћим и интернационалним гостима кустосима, уметничким директорима, уметницима и критичарима, које ће се водити на разним локацијама током трајања АWБ-а. Такође, АWБ окупља и мапира већи број учесника као што су музеји, галерије, независни културни центри и уметнички простори који заједно доприносе богатом програму манифестације, јер ће понудити и своје планиране програме

Гошћа кустоскиња АWБ 2024 је Мерле Радтке, директорка Kunsthalle Munster од 2018. године где креира и реализује изложбе и јавне програме. Одговорна је и за велику градску колекцију уметности у јавном простору која садржи радове Клаеса Олденбурга, Ребеке Хорн, Доналда Џада, Силке Вагнер као и многих других значајних уметника. Пре него што је дошла на место директорке Кунстхалле Мунстер, радила је као кустоскиња за Hamburger Kunsthalle i Kunstmuseum Stuttgart али и као кустоскиња и селекторка уметничких филмова. Од 2015. до 2017. била је научна сарадница на постдипломском програму Естетика виртуелног на Универзитету лепих уметности у Хамбургу. 2018. била је сарадница у Вили Kamogava Gete института у Јапану. Редовно објављује текстове о савременој уметности и култури.

AWB 2024 су подражали:  EUNIC Srbija – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji, Goethe-InstitutAmbasada PortugalaItalijanski Institut za kulturu, Ambasada FinskeHungarikum centar, Češki DomAustrijski kulturni forumSBB, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Earth PR.

Можда ти се свиди

Оставите коментар