Почетна » ПОЕЗИЈА НАПУНИЛА ПОЗОРИШТЕ Поетско – сценско вече према стиховима Жељке Аврић

ПОЕЗИЈА НАПУНИЛА ПОЗОРИШТЕ Поетско – сценско вече према стиховима Жељке Аврић

од admin
0 коментар

Јединствени уметнички догађај, несвакидашње поетско вече, поетско – сценску игру, приредили су љубитељима уметности у Сремској Митровици једна песникиња, глумци, дечији хор и још неколико заљубљеника у поезију, лепо казивање и музику.

„Од земности, до звезданих двери“, назив је поетско-сценске вечери припремљене   по стиховима сремскомитровачке песникиње Жељке Аврић, а замишљено и одржано тако да на великој сцени Позоришта „Добрица Милутиновић“ у Сремској Митровици сједини извођаче и публику. Догађај је привукао далеко већи број Митровчана него што се очекивало, па су многобројни посетиоци у програму уживали и са балкона позоришта.

Жељка Аврић

Жељка Аврић је до сада објавила пет збирки песама: „Портрет“, „Звездарница“, „Маргиналије“, „Временик“ и „Јесам“. Последње три збирке објавила је новосадска издавачка кућа „Прометеј“. Њени стихови у интерпретацији глумаца и рецитатора били су окосница ове необичне уметничке вечери, која је спојила три уметности – драмску, музичку и књижевну. У поетском театру интерпретиране су песме из свих њених збирки и неке нове, још необјављене.

 

Ово поетско – сценско вече окупило је младе и већ доказане уметнике. Игру светлости и сенке, музике, речи и сценског покрета режирала је Гордана Лукић. Стихове су говорили драмски уметници истанчаног чула за мелодију стиха Гордана Лукић, Александар Крстајић и Владимир Балашћак. Зорица Мишчевић, дугогодишњи успешан рецитатор, подсетила је публику на своје умеће поетског говора. У новом светлу, као говорник стихова исказала се Светлана Сабо, док су млади полазници креативног студија и театра „Гартел“ – Марко Чоњагић, Милица Пекић и Лука Антонијевић,  добили шансу да покажу своје рецитаторско и глумачко умеће.

 

Да угођај буде потпун, побринули су се Огњен Николајевић, ученик Музичке школе „Петар Крањчевић“, који је на гитари извео композицију „Катедрала“ Агустина Бариоса и дечији хор „Сирмиумарта“ под вођством Тамаре Пајкановић који је интерпретирао композиције „Иже херувими“ и „Једном кад се вратиш“. Пажљиво биране композиције филмске и класичне музике употпуниле су раскошне стихове у којима су се смењивали мотиви, емоције, мисли, идеје.

 

На крају се публици,  најпре стиховима а потом и речима захвалности, обратила и сама ауторка. Једно дружење, једна идеја, креативност и жеља да се суграђанима подари комплетан уметнички доживљај, резултирали су овом посебном и јединственом вечери након које је дуго одзвањао аплауз публике одушевљене и стиховима и умећем казивања и складним хорским певањем. Док је изненађена публика сабирала утиске и задовољна напуштала позориште, у холу се чуло: „Поезија живи!“

 

Организатори програма били су Установа за неговање културе „Срем“, Туристичка организација Града Сремска Митровица и Креативни студио и театар „Гартел“.

 

 

 

Светлана Сабо

Можда ти се свиди

Оставите коментар