Почетна » Премијера филма „Унутра“ на Фесту

Премијера филма „Унутра“ на Фесту

од admin
0 коментар

Премијера филма „Унутра“ на Фесту

БЕОГРАД – Филм „Унутра“ Мирка Абрлића и Јелене Марковић биће премијерно приказан на Фесту 7. марта у Кинотеци.

Филм ће бити приказан у оквиру нове програмске целине Феста под називом “Мицроwаве”, чији је циљ посебна промоција гаражног филма у Србији, који је све више заступљен у домаћој кинематографији.

 unutra 01

 

Ову целиму поред филма „Унутра“ чине још три домаћа остварење “Океан” Тамаре Дракулић, “Петља” Милутина Петровића и “Жигосана” Саше Радојевића.

“Унутра” је филмски деби младог глумца Александра Милисављевића који игра главну улогу, и Ђорђа Ерчевића, већ познатог публици из многих телевизијских серија.

Јован почиње издржавање једногодишње затворске казне у специјалној затворској болници, на одељењу за осуђене наркомане. Упознаје се са правилима установе и са само-организованим поретком осуђеника.

Осуђеници се држе својих интерних правила конструисаних око хероина, а у центру моћи налази се дилер Маре. Јован се држи по страни, али унутра, у систему двоструких правила, сви његови поступци делују већ предвиђено и воде ка истом исходу: у болест.

Према речима аутора, у филм „Унутра“ не говори само о затвору у некој згради, већ и затвору у главама, у начину мишљења, а мотиви затвора, болнице и наркоманије у су цивилизацијски чвор опште људске неслободе.
„Направили смо филм о стварности, и питамо: како се гради моћ? Како се насиље и болест интегришу у ред и мир? Наш је став је да је бескомпромисна слобода начин мишљења.Ту слободу вам не може нити дати нити одузети буџет. Независност и мали буџет омогућавају да се избегну интересни или идеолошки притисци. Те околности су полазишне за гаражни филм“, истакли су аутори.

Тањуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар