Почетна » Преминуо сликар Љуба Поповић

Преминуо сликар Љуба Поповић

од admin
0 коментар

Један од наших највећих сликара Љуба Поповић (1934-2016) преминуо у болници „Драгиша Мишовић“, где се налазио на интензивном лечењу. Биће сахрањен следеће недеље у Ваљеву.

Да подсетимо, Љуба је летовање у Грчкој морао да прекине пре двадесетак дана због тешког здравственог стања и хитно је пребачен у Београд.

Почетком јула позлило му је на одмору у Грчкој, где је летовао у месту Ксеропотам у близини Атоса. Уметник је сваке године проводио одмор у овом селу, где се, како је говорио, „физички спрема за све што га чека до идућег лета“.

Поповић је један од оснивача Медиале, рођен у Тузли, одрастао у Ваљеву. После завршене Академије ликовних уметности у Београду, у Париз први пут путује 1959. године, на петнаест дана. Одлази у Лувр, среће Даду Ђурића, а Град светлости ће га толико опчинити да у њему живи и ствара непрекидно од 1963. године. Његова дела налазе се у престижним галеријама, музејима и колекцијама широм света.

НИКОЛИЋ ИЗРАЗИО САУЧЕШЋЕ ПОВОДОМ СМРТИ ПОПОВИЋА

Председник Србије Томислав Николић упутио је данас телеграм саучешћа председнику Српске академије наука и уметности Владимиру Костићу и члановима САНУ поводом смрти сликара Љубомира Поповића.

„САНУ остаје без једног од својих највећих угледника. Србија тугује за уметником који је својом јединственом ликовном поетиком исписао историју српског, али и европског и светског сликарства“, навео је Николић у телеграму.

Он је казао и да Србија остаје поносна на уметнички опус Љубе Поповића, али и на „његову личност, посебну и несвакидашњу“.

Сликар Љубомир Љуба Поповић преминуо је у 83. години после дуге и тешке болести.

ВУЧИЋЕВО САУЧЕШЋЕ

 

Председник владе Александар Вучић упутио је данас телеграм саучешћа поводом смрти сликара Љубомира Поповића.

Његов одлазак представља велики губитак за српску културу, уметност и сликарство, навео је Вучић у телеграму упућеном породици Поповић и Српској академији наука и уметности.

Поповић је оставио траг на сликама, по којима ћемо га вечно памтити, наводи се у Вучићевом телеграму.

ВУКОСАВЉЕВИЋ ИЗРАЗИО САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ ПОПОВИЋ

 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је данас телеграм саучешћа породици и пријатељима преминулог сликара Љубомира Поповића.

Он је оценио да је Поповић био један од најцењенијих сликара данашњице и да ће остати упамћен као један од оснивача значајне уметничке групе у другој половини 20. века – Медиале.

„Својим великим трудом и залагањем, као и донирањем бројних радова Модерној галерији у Ваљеву омогућио је да дела његових савременика, окупљених око овог покрета. Његове слике, присутне широм света, остаће да заувек сведоче о несвакидашњем таленту овог уметника који својим делом оставио дубок печат на савремену уметност“, наводи се у телеграму.

 

(novosti)

Можда ти се свиди

Оставите коментар