Почетна » Серијал „Људи за људе“ у продукцији Медиа и реформ центра Ниш

Серијал „Људи за људе“ у продукцији Медиа и реформ центра Ниш

од admin
0 коментар

 

Овај видео серијал на занимљив начин открива причу о хуманитарцима који су несебично помагали српском народу у најтежим моментима.

Кроз приче о храбрости, поштењу и пожртвованости знаменитих појединица желели смо да очувамо сећање на значај партнерства између Сједињених Америчких Држава и Републике Србије које траје 140 година.

Прва епизода представља нам причу о др Розали Мортон, првој жени члану факултетског тима на департману за хирургију Колеџа за лекаре и хирурге Универзитета Колумбија, која је оставила велики траг у учењу, образовању и медицини на Балкану и Европи. Упознајемо се са њеним пожртвованим радом за време и после Великог рата, како је основала три болнице у Србији и школовала српске ђаке у Америци.

 

Друга епизода доноси нам причу о ауторки чувеног плаката „Сербиа неедс yоур хелп“ Малвини Хофман. Упознајте вајарку Малвину Хофман, која је потезима четкице сачувала за вечност сећање на српског војника у смртном часу на острву Видо. Ова рођена Њујорчанка је из далеке Америке позивала у помоћ Србији разореној у Великом рату.

 

У трећој епизоди упознајемо др Едварда Рајана који је био познат као Спасилац Београда. Током Првог светског рата, он је на позив Србије био један од првих лекара који су преко Црвеног крста дошли из Америке да помогну. Преузео је управљање Војном болницом, а касније постао управник свих болница у Србији. Урадио је више од 8000 операција, а његови савременици тврде да је оперисао и током транспорта у санитету.

 

Овај серијал настао је у оквиру пројекта “Људи људима” који је подржан од стране Амбасаде САД у Србији.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар