Почетна » СОФЕСТ У знаку Бате и Боте

СОФЕСТ У знаку Бате и Боте

од admin
0 коментар

Филмски фестивал „Софест“, 45. по реду, биће одржан од 5. до 9 јула у Сопоту. У фокусу овогодишње манифестације биће филмско занимање директор фотографије и камера.

Фестивал ће отворити филм „Добра жена“ Мире Карановић која ће се обратити публици заједно са познатим директором фотографије и редитељом Божидаром Ботом Николићем.

У такмичарском делу програма биће приказано 13 филмова из прошлогодишње филмске продукције. Од ове године, награда за најбољег глумца и награда за најбољу глумицу носиће име „Награда Бата Живојиновић“ по недавно преминулом легендарном глумцу.

У холу Центра за културу, посетиоце ће дочекивати плакати из филмова једног од оснивача Фестивала у Сопоту и легенде наше кинематографије, Бате Живојиновића, као и избор фотографија Бата у Сопоту. Испред Центра за културу, одржаће се и пројекције два филма с Батом у главној улози, „Брат доктора Хомера“ Жике Митровића, и „Хало такси“, Власте Радовановића.

Фото: Зоран Лончаревић / РАС Србија Почаст легенди Велимир – Бата Живојиновић

„Оваквим програмом, желимо да дужну пажњу поклонимо и стручном аспекту фестивала, који је у фокусу Софеста, и бројној публици, која сваке године овај културни догађај прати као најбитнији у својој општини и граду“, рекла је уметничка директорка фестивала Маја Узелац.

Кроз отварање фестивала водиће нас Зоран Кесић и манекенка Анђелија Вујовић. Они ће представити филмске екипе које ће кроз публику продефиловати фијакерима, и најавити прошлогодишњу добитницу награде за најбољу филмску музику, Биљу Крстић, која ће наступити уз оркестар Бистрик. Након тога ће уследити традиционални ватромет.

Фото: М. Илић / РАС Србија Зоран Кесић води програм на отварању фестивала

„Жири сопотске публике додељује статуете „Слобода“ за најбољи филм, најбољем глумцу и глумици, а стручни жири фестивала плакете „Сунце Софест-а“ за најбољу камеру, монтажу, сценографију, костимографију, музику и звук на филму. Све награде су и новчане. Главну награду фестивала спонзорише Филмски центар Србије, а одлази представнику професије која је те године у фокусу. Ове године, то ће бити награда за најбољу камеру. Она се додељује у износу од 1.000 евра (у динарској противвредности), колико износе и награде публике – које спонзорише општина Сопот, за разлику од осталих званичних награда фестивала, које износе по 50.000 динара.

Осим тога, од ове године, почасна статуета „Слобода“ додељује се за допринос филмској уметности по једном кључном представнику филмске професије у фокусу. Овај пут ће је добити један од најплоднијих српских директора фотографије, уз то и редитељ, Божидар Бота Николић“, истакла је Узелац у писаној изјави.

Фото: Јошида Масанори / РАС Србија Божидар- Бота Николић

Поред такмичарског предвиђени су и пратећи фестивалски програми, који, како наводи Маја Узелац, осветљавају дело награђеног представника професије у фокусу, окупљају и ангажују представнике струке у фокусу… Као омаж Боти Николићу, биће уприличена пројекција његовог филма „Балкански шпијун“ на отвореном, у простору око Старе Воденице, у којој ће бити приређена изложба плаката из његових филмова током времена и пројекција његовог тв филма „Свечана обавеза“, са Батом Живојиновићем у једној од главних улога. Изложбу и пројекцију прати журка у овом атрактивном простору, на којој ће један од наших познатих диџејева креирати филмску атмосферу.

 

У наставку ове посвете, у галерији Центра за културу Сопот, биће поставка фотографија са разних снимања Боте Николића током деценија, а биће изложена и оригинална камера којом је снимио неке од кључних филмова наше кинематографије. Српска Асоцијација сниматеља одржаће у Сопоту своју седницу и округли сто с темом ”Филм се снима у глави”, а Бота Николић ће одржати мастерклас.

Током трајања фестивала, одржаће се и сниматељска радионица, чији ће учесници снимати интервјуе с гостима фестивала и урадити филм о 45. Софесту, који ће бити приказан на затварању фестивала.

 

(blic)

Можда ти се свиди

Оставите коментар