Почетна » Српско књижевно друштво: МАЊЕ ЗА КУЛТУРУ, ВИШЕ ЗА ЗАТВОРЕ овде нешто није у реду

Српско књижевно друштво: МАЊЕ ЗА КУЛТУРУ, ВИШЕ ЗА ЗАТВОРЕ овде нешто није у реду

од admin
0 коментар

Чланови Српског књижевног друштва кажу да су скандализовани резултатима конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката Министарства културе и информисања, због чега траже да се изврши ребаланс буџета и издвоји више за културу која је, како кажу, већ 20 година у невеселом положају.

Према речима уредника Трибинског програма СКД-а Дејана Симоновића, држава има пара, али нису добро распоредјене, јер ће за културу бити одвојено око 6,9 милиона милијарди динара, а за затворе 8,1 милијарди динара.

“Земља у којој се више улаже у затворе него у културу, с том земљом и њеним друштвом нешто озбиљно није у реду. Што се мање буде улагало у културу, науку и образовање, више ће се улагати у затворе”, приметио је Симоновић.

Говорници на конференцији “Стоп уништавању књижевне културе у Србији” поручили су да је последњи тренутак да се нешто учини за културу, с обзиром да се из буџета већ 20 година све мање издваја за те намене.

Писац Владимир Кецмановић кратко је поручио да у култури не може бити боље док се за њу издваја мало, а да би било боље у комисије морају доћи морално и професионалнио компетентни људи.

“Садашње министарство и не интересује култура”, резигнирано је изјавио књижевник и критичар Васа Павковић, који се нада да ће с формирањем нове владе бити изабран и нови министар који ће “подвући црту и променити неке ствари.”

Наводећи да конкурсна процедура недопустиво касни и да је у драматичном заостајању за културним животом који не почиње средином, већ почетком календарске године, СКД је подсетило да је Конкурс за савремено стваралаштво расписан тек 24. фебруара, да су комисије формиране 25. априла, процедура спроведена на брзину, а резултати објавлјени тек 10. маја.

Рад комисија је, према мјишљењу СКД-а, “немаран и самоволјан, њихово одлучивање је, по свему судећи, било произволјно и без увида у тражену и приложену конкурсну документацију”.

Упућујући да је на Конкурс у области савременог стваралаштва пристигла 1.691 пријава, СКД је закључио да не постоји ни теоретска могућност да су комисије од 24. априла до 10. маја савесно и озбилјно проучиле све пријаве.

Оцењујући и да су комисије “полуаутономне и подложне сугестијама Министарства и утицајима интересних група”, те да објавлјени резултати јасно говоре о “очигледној пристрасности комисија”, СКД је навео и да их је веома “лако довести у везу са интересном повезаношћу појединих њених чланова”.

Председник УО СКД-а Игор Перишић сматра парадоксом да влада која је проевропска и залаже се за медјународну сарадњу, није дала ни динар за пројекат Медјународне колоније.

Он је истакао да министар уме лепо да ћути и да је то један од највећих успеха његовог мандата. “То је заправо дефиниција његовог деловања – не урадити ништа, а то маркетиншки представити као неки урбани фазон круга двојке који с презиром гледа на све књижевне манифестације које не служе томе да се одржи тај привид културног живота који је затворен у један гето.”

 

(blic)

Можда ти се свиди

Оставите коментар