Почетна » СТО НАЈБОЉИХ: Српски филмови у Кинотеци

СТО НАЈБОЉИХ: Српски филмови у Кинотеци

од admin
0 коментар

У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ кинотеци током наредних месеци наше филмофиле очекују бројни нови програми, најавили су на конференцији за новинаре директор Југослав Пантелић, управник Архива Александар Саша Ердељновић, и управник Музеја Кинотеке Марјан Вујовић.

Кинотека ће обележити 120 година од прве биоскопске пројекције у Србији, која је одржана 6. јуна 1896. Са свим приказивачима филмова у Београду, како је истакао Пантелић, договорено је да се на тај дан пред сваку пројекцију биоскопским гледаоцима прикаже оно што су наши преци видели у кафани „Златни крст“ на Теразијама – десетоминутни филмски материјал браће Лимијер. Овај датум Кинотека ће обележити и избором 100 најбољих српских филмова свих времена. „Листу величанствених“ направиће наши познати редитељи, глумци, критичари, композитори, продуценти…. Она ће бити објављена 28. децембра, на дан прве биоскопске пројекције у свету, а изабрана остварења биће проглашена културним добром.

Ту су и програмски новитети – под насловом „Мој избор“ Кинотека ће сваког месеца приказати 10 филмова по избору неког од наших филмских професионалаца. Мај и прва селекција „припали“ су професору ФДУ, сценаристи, критичару и редитељу Небојши Пајкићу. Избором „Еротика на филму“, 14. и 15. маја у Кинотеци ће се одржати први маратон у трајању од 36 сати.

По речима Ердељановића, и ове године нас очекује узбудљива понуда на фестивалу нитратног филма, а Вујовић је за мај најавио опус редитеља Елије Казана, циклусе филмова који су добили шпанску награду „Гоја“ за најбољу музику, омаж Жан-Полу Белмонду… Музеј Кинотеке може да обрадује филмофиле и новим терминима – јутарњим и дневним пројекцијама које су постојале некада, а од септембра почеће да излази часопис „Кинотека“. До краја године једна од наших најзначајнијих институција културе добиће и нови сајт, а следећа година биће посвећена чувеном српском глумцу Светиславу Ивану Петровићу, који је обележио доба немог филма.

 

(novosti)

Можда ти се свиди

Оставите коментар