Почетна » ТАСОВАЦ ПРЕД ПОРАЗОМ Сви против укидања националних пензија

ТАСОВАЦ ПРЕД ПОРАЗОМ Сви против укидања националних пензија

од admin
0 коментар

Чланови Одбора за културу и информисање Скупштине Србије на данашњој седници изгласали су амандман којим се из предлога Измена и допуна закона о култури избацује члан који предвиђа укидање признања за изузетан допринос у култури, такозваних националних пензија.

За овај амандман су гласали сви чланови одбора, укључујући и оне из Српске напредне странке који су пре само два дана били међу онима који су подржали предлог о укидању пензија.

Амандман одбора за културу је прослеђен посланицима на гласање.

Подсетимо Одбор за културу је пре два дана гласовима чланова опозиције и СПС одбацио Владин предлог за Измене и допуне Закона о култури. Министар културе Иван Тасовац је нешто касније на расправи у начелу на седници Скупштине Србије био изричит у ставу да ће националне пензије бити укинуте. Међутим, након што се исте вечери у причу укључио и премијер Вучић који је позвао посланике да не гласају за укидање пензија ствар се преокренула за 180 степени.

Вучић се данас поново огласио поводом националних пензија изјавивши да „пензије остају“. Он је нагласио да ће убудуће постојати могућност да се она додељује само у случајевима кад постоји апсолутна сагласност и сигурност да је неко заслужује.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да ће амандманима бити поправљен Закон о култури, тако да националне пензије остану.

Говорећи о злоупотребама којих је раније било, посебно политичких, и кад су националне пензије добијали неки који их нису заслуживали, Вучић је рекао да ће убудуће принцип бити да их добију само они који су задужили земљу.

„А не да политичари, кад су на власти, доносе одлуке да неко треба да добије пензију јер ће да помогне у кампањи или да направи неку своју мрежу, као што су то раније радили, већ да то треба да буде редак случај и да цела нација у сваком тренутку може да буде сагласна са таквом одлуком“, рекао је Вучић.

Он је оценио да је то нормалан, разуман и рацоналан приступ.

 

(blic/tanjug)

Можда ти се свиди

Оставите коментар