Почетна » У ГРОЦКОЈ: Отварање изложбе ,,Мајолике“ ауторке Драгане Купрешанин и наступ солиста Јасне Јовићевић и Милана Ненина

У ГРОЦКОЈ: Отварање изложбе ,,Мајолике“ ауторке Драгане Купрешанин и наступ солиста Јасне Јовићевић и Милана Ненина

од admin
0 коментар

У петак 19. августа 2016. године у 20 часова  отварање самосталне изложбе радова под називом ,,Мајолике“, ауторке Драгане Купрешанин, у галерији Центра за културу Гроцка, Ранчићева кућа, ул. Мајевичка 9.

Исте вечери, у оквиру програма „Музичка башта“ у Ранчићевој кући наступају солисти Јасна Јовићевић и Милан Ненин, који ће се представити ауторским композицијама у духу савремене класике, џеза, блуза и рок звука.

Улаз је слободан!

*МАЈОЛИКЕ:

„Тематску окосницу радова под називом ,,Мајолике” прожимају разноврсни сегменти. Етно-мотиве Војводине и Источне Србије, као и архитектуралну орнаментику фасада и ентеријера, уметница Драгана Купрешанин поступним преобликовањем развија у низ од дванаест орнаменталних стилизација дигиталних цртежа и керамичких репетиција.
Орнамент као вид украшавања један је од исконских израза у култури и уметности. Током своје свевремености и свеприсутности, значај орнамента и његова ликовна вредност су се мењали. Оспораван, одбациван као сувишан, баналан и кич с једне стране, с друге пак сматран је изразом највиших духовних вредности. Искључиво људска делатност, једно од својстава наше људскости, декорација кроз орнамент је одувек проналазила и налази начине свог одржања…
Лепота радова Драгане Купрешанин огледа се у једноставности. Оживљавајући прошлост у садашњости, ликовном игром новонасталих елемената она дотиче недоглед орнаменталних варијација. Продужавајући га, постаје део тог бескрајног низа“, наводи дипл. сликарка Марион Дедић у уводној речи каталога.

*Милан Ненин (електрична гитара) Re:Memberance
Музицка монодрама о сећањима и осећањима: После бројних сарадњи у формама оркестара и бендова (Quartet Flow, Agora, Orea), на пројектима Бориса Ковача, Дарка Рундека, филмске и позоришне музике за пројекте Желимира Жилника, Debrei Denesa, Петра Јовановића – Милан Ненин се представља мултимедијалним соло пројектом кроз који приказује стечена професионална и лична животна искуства. Само уз електричну гитару, инспирисан музиком америчког изворног блуза и европског савременог џеза, Милан прича о сећањима, и ономе што она значе за моменат у ком тренутно живимо.

*Јасна Јовићевић (саксофон, кларинет, удараљке, глас)
Рођена Суботичанка, дипломирала је на Музичкој Академији у Будимпешти, на смеру џез саксофон и стекла магистарску диплому Универзитета у Торонту, из музичке композиције. Добитница је првих награда на међународним такмичењима и фестивалима, свирала је са истакнутим музичарима, провела неколико година на студијским путовањима широм света,а последњих десетак година ради и у просвети, као професор флауте, саксофона, музичке теорије и историје. Наступала је по читавој Европи, Јужној и Северној Америци, у оквиру више пројеката, са истакнутим уметницима. У Србији ради и свира са цењеним музичарима наше земље (Васил Хаџиманов Бенд, Конзилијум, Бисера Велетанлић, Рамбо Амадеус и сл) а такође води и своју групу Јасна Јовићевић Импров Колектив од 2009. године, у којој се изводе њена оригинална дела, аранжирана за гудачки квартет, саксофоне, електронику и гостујуће уметнике. Аутор је и вођа уметничко едукативних пројеката за децу и савремену уметност кроз Удружење грађана “Артруст”, чија је и председница. Најпознатији пројекти су “Мјузиклажа”, “Импров Колектив Интернационална музичка резиденција”, “12 Тона музике” и “ Звук птица”.

Можда ти се свиди

Оставите коментар