Почетна » Ускоро онлајн информативно-едукативна платформа „ИРИДИУМ“ о родној равноправности

Ускоро онлајн информативно-едукативна платформа „ИРИДИУМ“ о родној равноправности

од admin
0 коментар
1111

 

„ИРИДА“ је женско удружење које првенствено ради са младима – са девојкама и са младићима. Циљ организације је да младе активира и да их ангажује у области родне равноправности, каже једна од покретачица Тамара Бањац. Кључно је, додаје, прићи младима на одговарајући начин и причати о теми њиховим језиком.

„Наше искуство до сада је показало да они јесу заинтересовани уколико им се приступи на одговарајући начин, односно ако се о овој теми прича њиховим језиком, ако се креирају садржаји који су њима занимљиви, који су интересантни, који они просто могу да лако конзумирају и ако користимо канале који они користе“, додаје Бањац.

У разговорима са младима закључили су да млади желе садржај који им је доступан кад њима одговара и то је најчешће онлајн, каже Велимир Милошев из ове организације. Тако су и дошли на идеју да осмисле информативно-едукативну платформу „ИРИДИУМ“ на којој ће се млади информисати, едуковати о родној равноправности, а према његовим речима, најзначајније је што ће моћи да покрећу иницијативе на терену и тиме допринесу родној равноправности у Србији. Ова едукативна платформа намењена је младима од 15 до 30 година, али њу могу проћи и остале грађанке и грађани који су заинтересовани.

1111

„Идеја је да сви млади широм Србије могу да се пријаве, да спроводе акције на терену, да уче заједно са својим вршњацима, уз менторску подршку. Ово се односи на све, на младе у Новом Саду, Нишу, Београду, али и на младе из мањих руралних средина. Желимо да покријемо све младе у старости од 15 до 30 година. Наравно, уколико неко жели да се пријави да похађа обуке на платформи, а не припада старосној групи која је наведена, моћи ће да похађа“, истиче Милошев.

„ИРИДА“ се такође у претходном периоду бавила и лепљењем плаката са СОС телефонима како би помогли жртвама насиља. Сем тога, организовали су и округли столове, а све активности прошле су и више него добро, каже једна сарадница „ИРИДЕ“ Сања Гојевић.

„Ми смо у оквиру тога имали кампању на друштвеним мрежама, али и округле столове где смо причали о механизмима подршке жртвама насиља, поготово за време пандемије, али нам је посебно био значајан рад на терену, где смо са грађанкама и грађанима у Новом Саду и приградским насељима, у преко 250 локала залепили плакате са СОС телефонима на којима жртве могу да се јаве“, каже она.

Велику помоћ имали су и од грађана који су, како кажу, самоиницијативно, штампали плакате са сајта и лепили их у својим зградама и фирмама.

222

„ИРИДА“ први пут има и стратешки план организације

У склопу пројекта Твоје место у Србији, „ИРИДА“ је добила подршку која им је много значила, те истичу да су највише захвални на видљивости организације, како на локалу, тако и широм Србије. Сем тога, издвајају да ће ове године по први пут имати стратешки план организације, али и развити стратегију комуникације.

„Помоћ нам је још више значајна зато што је у суштини усмерена на изградњу наших капацитета, веома смо захвални на томе јер смо практично урадили на тај начин стратешко планирање. По први пут ’ИРИДА’ има свој стратешки план, развијамо стратегију комуникације. Наше чланице и чланови ће проћи одређене обуке што ће некако наш рад у будућности чинити још квалитетнијим односно моћи ћемо да допремо до већег броја младих, али и већег броја чланова заједнице и да сви заједно будемо активнији на пољу родне равноправности“, каже Бањац.

333

ИРИДА је млада и мала организација те истичу да су први пут могли да обезбеде себи опрему, али и хонораре за одређени број чланова у оквиру тима. Изградња платформе “ИРИДИУМ” ће пружити могућност да раде са младима широм Србије, не само са младима из Новог Сада.

 

Фото: МРЦН/А.Ђ

Медиа и реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар