Почетна » Вокална етно група ОШ „Свети Сава“ из Врчина једини представник из Србије на „Банатском сабору 2015“ у граду Деска у Мађарској

Вокална етно група ОШ „Свети Сава“ из Врчина једини представник из Србије на „Банатском сабору 2015“ у граду Деска у Мађарској

од admin
0 коментар

Међународна сарадња ОШ „Свети Сава“ сваке године се постепено проширује и подиже на све виши и значајнији ниво.

Сарадња са српском дијаспором у Мађарској, започета прошле године, сада је обогаћена још једним изванредним наступом.

Вокална етно група ОШ „Свети Сава“ из Врчина наступала је 7. новембра 2015. године на „ БАНАТСКОМ САБОРУ 2015“ у градићу Деска у Мађарској.

У питању је учешће на духовном концерту у српској православној цркви у Дески и на световном концерту у месном Дому културе. На оба концерта наступали су извођачи из Мађарске и Румуније, а ова вокална група била је једини представник из Србије.

Поменута манифестација одржава се двадесет први пут у овом месту у организацији Културног удружења „Банат“ у сарадњи са Самоуправом Срба у Мађарској, Српском редакцијом Мађарског радија, Сегединском месном српском заједницом и Културним и документационим центром Срба у Мађарској и Mинистарством спољних послова Републике Србије.

Прошлогодишња јубиларна двадесета манифестација пропраћена је и јавним снимањем и објављивањем аудио записа на CD-у.

„Како смо имали част да и тада гостујемо, на јубиларном CD-у забележен је и наступ наше етно групе.
ОШ „Свети Сава” у Врчину кроз активности поменуте вокалне групе жели да оплемени своју културну делатност и да настави да се промовише као школа која акценат ставља на културно – едукативне програме који је чине специфичном, а што се међународним наступима и потврђује.Најтоплије благодаримо јереју Светомиру Миличићу и свим домаћинима на позиву и указаном поверењу да учествујемо на овој манифестацији и тиме допринесемо промовисању српских традиционалних културних вредности на једном простору где су Срби итекако доказали колико се може постићи уз слогу и добру вољу.
Захвалност дугујемо и директору наше школе Добрици Синђелићу на неизмерној подршци на свим нашим наступима, као и пратиоцу на овом путовању, вероучитељу Душану Петровићу.“ , саопштили су из вокално етно групе ОШ „Свети Сава“ из Врчина.

Чланице етно певачке групе су : Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга – Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски, а групом руководи Мила Ђачић, мастер етномузикологије.

Можда ти се свиди

Оставите коментар