Почетна » ЗБОГОМ, ГЛУМЧИНО: Умро Драган Николић

ЗБОГОМ, ГЛУМЧИНО: Умро Драган Николић

од admin
0 коментар

Легендарни глумац Драган Николић преминуо је јутрос, после дуге и тешке болести, у 73. години живота, на ВМА у Београду.

Како сазнајемо, он је последњих неколико дана провео на апаратима за дисање.

Доајен српског глумишта родио се 1943. године у Београду. После завршене основне школе уписао је Четрнаесту београдску гимназију коју није завршио, јер је био премештен у Економску школу.

Након две године проведене у средњој школи полагао је и положио пријемни испит на Академији за позориште, филм, радио и телевизију, и тада, као седамнестогодишњак, био најмлађи студент. Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду.

Филмску каријеру почео је 1964. године мањом улогом у филму “Право стање ствари”, тада је потписан крштеним именом Драгослав Николић.

Заслуге за измену надимка на месту имена дугује грешци на крају телевизијске серије “Довољно је ћутати” из 1965. године када му је у кајрону за улоге уместо имена стављен надимак који ће обележити његову каријеру.

Фото: ТВ Пинк

Прву значајнију главну улогу остварио је улогом у филму “Кад будем мртав и бео” (1967) Живојина Павловића. Главне и веће споредне улоге остварио је у више од тридесет филмова; истичу се још “Хороскоп” (Б. Драшковић, 1969); “Бубе у глави” (М. Радивојевић, 1970), “Улога моје породице у светској револуцији” (Б. Ченгић, 1971), “Млад и здрав као ружа” (Ј. Јовановић, 1971), “Без речи” (М. Радивојевић, 1972, Цар Константин у Нишу), “Кичма” (В. Гилић, 1975), “Национална класа” (Г. Марковић, 1979, Цар Константин), “Ко то тамо пева” (С. Шијан, 1980), “Бановић Страхиња” (В. Мимица, 1981), где је за улогу турског пљачкаша Алије награђен Златном ареном у Пули, “Сезона мира у Паризу” (П. Голубовић, 1981), „Нешто између“ (С. Карановић, 1983), “Балкан експрес” (Б. Балетић, 1983), “Обећана земља“ (В. Булајић, 1986), “Последњи круг у Монци” (А. Бошковић, 1989), “Оригинал фалсификата” (Д. Кресоја, 1991).

Фото: Тањуг/Филип Краинчанић

Наступао и у кратким играним филмовима те на телевизији. Велику популарност код млађе публике донео му је лик Прлета из серија и филмова “Отписани” (1974) и “Повратак отписаних” (1976), режисера Александра Ђорђевића, а истакао се и у серији шоу програма “Образ уз образ”, заједно са супругом Миленом Дравић.

Године 2000. уручена му је награда “Павле Вуисић“, која се додељује глумцу за животно дело.

Од септембра 2011. до 2013. године, био је водитељ популарног светског квиза “Мултимилионер” на ТВ Пинк.

(Телеграф.рс)

Можда ти се свиди

Оставите коментар