Почетна » Зоран Ћирић: Прогоне ме у Србији 21. века

Зоран Ћирић: Прогоне ме у Србији 21. века

од admin
0 коментар

Добитника НИН-ове награде за роман „Хобо“ оптужница терети да је угрозио сигурност градоначелника Ниша Зорана Перишића (СНС).

Оптужницу против Зорана Ћирића по службеној дужности је подигло Основно тужилаштво због увредљивог СМС-а на рачун Перишића.

Зоран Ћирић, алијас Магични Ћира, поводом суђења које у четвртак почиње у Основном суду у Нишу за „Блиц“ каже да је „у овом револверашком расплету“, како наглашава, ствар убитачно проста и смртоносно битна – ради се „о одбрани слободе уметничког изражавања у условима политичке коректности“.

– Најпре, фасциниран сам како је једна књижевна акција интерног карактера прерасла у јавни политички скандал грандиозних, превратничких размера. Тако је, без икаквих додатних напора бунтовног и неподобног аутора те недопустиве диверзије, тотално раскринкала урођену бахатост, нељудско самољубље и паланачко-елитистички дилетантизам владајућег система. Ево, доживели смо и први судски процес против писца и његових списатељских стратегија у реформисаној Србији 21. века, а који је организован искључиво из политичких разлога, зарад јавне демонстрације квазилегалистичке моћи једне шизофрене и јалове диктатуре – револтирано прича познати писац.

Магични додаје да „режимски комесари за денацификацију и стерилизацију културе ипак нису очекивали да ће тај будаласти аутсајдер Магични доиста да им изађе на црту.

– Нису се томе надали и поред све тешке артиљерије и моралне исправности којом располажу. И да њиховом принципу „све је политика“ тако фронтално супротставим принцип „све је уметност“. Е, сада су схватили зашто је Сем Пекинпо режирао „Дивљу хорду“ – објашњава Ћирић.

Тужилац предлаже да се писац прогласи кривим и осуди на новчану казну од 100.000 динара.

– Немам ја тај новац. Ако ме осуде, ићи ћу у затвор. Они који ми суде то и желе, хоће да будем у тамници 100 дана – цинично каже Ћирић.

Зоран Ћирић – Магични Ћира у свом књижевном опусу има пет романа и 20 књига прича и песама. Лауреат је НИН-ове награде за роман „Хобо“, добитник награде Фонда „Борислав Пекић“ и награде „Бранко Радичевић“.

Његови романи превођени су на више светских језика.

ОПТУЖНИЦА: „ПОРУЧИ ГАДУ, ПУЊЕНОЈ ПТИЦИ“

Зоран Перишић

„Иако је био у могућности да схвати значај свог дела и управља својим поступцима, постоји сумња да је Ћирић угрозио сигурност Перишића“, пише у оптужници. Ћирић је, како се даље наводи, путем телефона упутио СМС, најпре Игору Новаковићу (тадашњи директор „Југоистока“) у којој је стајало: ‘Поручи оном безосећајном гаду, пуњеној птици, самозваном градоначелнику да ће ускоро бити жив раскомадан јавно. Потрудићу се да му се семе затре, без обзира коликим швалеркама да је направио копилад. Ово слободно проследи полицији и новинарима, а Магични држи реч, тако да ово треба да схватиш крајње озбиљно‘.“

 

В. Торовић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар