Почетна » МАСОВНО ТРОВАЊЕ ПТИЦА: Појеле отров на њиви

МАСОВНО ТРОВАЊЕ ПТИЦА: Појеле отров на њиви

од admin
0 коментар

 НА њиви у атару села Ново Орахово у општини Бачка Топола, 21. маја пронађено је десет мртвих птица, међу њима и заштићене врсте. Ванредним инспекцијским надзором који је обавила Покрајинска инспекција заштите животне средине уз подршку Покрајинског завода за заштиту природе, откривене су две еје мочварице, а то је строго заштићена врста, четири гачца и једна сврака, које су такође заштићене врсте, те три домаћа голуба.

На неколико локација на њиви засејаној кукурузом, како наводе у Покрајинском заводу за заштиту природе, били су мртви гачци окружени разбацаним семењем кукуруза.

– Згрченост прстију свих угинулих птица указује на велику могућност интоксикације – наводе у Покрајинском заводу за заштиту природе, и додају да ће се токсиколошком анализом у Научном институту за ветеринарство, утврдити узрок угинућа строго заштићених еја мочварица. Узорци посејаног и расутог семена кукуруза, такође ће бити послати на анализу ради утврђивања материје којом су третирани.

Покрајински завод за заштиту природе и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, који партнерски раде на пројекту заштите европских птица грабљивица, истичу да су посебно забрињавајуће информације да се у околини Бачке Тополе и Новог Орахова ради тровања непожељних животиња „по њивама разбацује мешавина цинк – фосфида и карбофурана“.

– Реч је о забрањеном средству које се не може користити на њивама, осим ако се под посебно строгим условима и околностима не закопава у рупе глодара – каже Марко Туцаков из Покрајинског завода за заштиту природе. – Зато апелујемо да се одмах престане са оваквом погубном, забрањеном и кажњивом праксом, јер је реч о кривичном делу против животне средине.

 

СТРАДАЛЕ ЗАШТИЋЕНЕ ВРСТЕ

ПОДАЦИ Друштва за заштиту и проучавање птица Србије показују да је у последњих 20 година широм Србије забележено 250 случајева тровања дивљих птица. Тровање је било узрок страдања готово 2.100 јединки разних врста птица, од чега је пронађено 220 мишара, 98 орлова белорепана, 16 белоглавих супова и 24 ждрала.

Љ.П.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар