Почетна » У селу Варварин код Крушевца направљен нови простор за мештане и децу

У селу Варварин код Крушевца направљен нови простор за мештане и децу

од admin
0 коментар

 Данас је посебна атмосфера у Варварину, и једна од најлепших активности коју смо имали до сада, започиње причу Весна Марковић из овог удружења.

 “Прикључили су се сви грађани и мештани, прикључио нам се фудбалски клуб села Варварин, КУД Јован Курсула… Данас су ту наши волонтери, сви су они мештани села Варварина, и сви су они ту да уредимо овај простор за децу, али и за њих”, каже Марковићева.

У оквиру овог простора посађене су саднице, а пре тога, уклонили су бетонску ограду која је била руинирана. Уместо ње, на том месту посадиће живу ограду.

 “Хоћемо да направимо парк, да нам све то буде зелено, јер је и здраво. Садимо дрвеће, садимо остале биљке и стабла. Водили само рачуна да то буду медоносне биљке, да би привукле дивљи свет. За убудуће имамо у плану да средимо један део простора и од њега направимо дечије игралиште, са мобилијаром, клацкалице, љуљашке и неке дрвене кућице. Међутим, за то нам треба мало и донација. Имамо већ неке мештане који су се јавили и који су расположени да донирају средства, па се надамо да ће и даље мештани да се укључују да можемо деци да направимо то игралиште”, истиче Марковићева.

Овај простор су дуго користили млади и деца, а како наводи Марковићева, све генерације у Варварину овде су одрасле, и сви они имају посебне анегдоте и лепе успомене са овог простора.

 “Нажалост, пре неку годину је, ваљда у складу са временом,напредовала технологија, па деца више проводе времена поред рачунара, лаптопова, поред паметних телефона и ово двориште је много дуго било празно. Ево, ја мислим да скоро није било оволико људи на овом простору, то је нама и био циљ да деци уредимо простор који ће да их врати на игралиште, да имају разлог да се окупљају и да их привуче да се врате ту”, каже Марковићева.

 Један од мештана је понудио донацију за ово игралиште, а у реч је о подлози, која ће омогућити да терен буде безбедан.

“Он нам је рекао да је ту играо фудбал од малих ногу, па ето, хоће да помогне. Општина нам је помогла у том смислу да нам је послала машине и јавно комунално предузеће Варварин за равнање терена. Посејали смо један дух заједништва, и сви заједно показали смо како се уствари решавају проблеми у једној локалној заједници”, каже Марковићева.

Једна од учесница у овој иницијативи је Карарина Михајловић, која помаже удружењу стручним саветима, као санитарно-еколошки инжињер.

 “Свака од ових биљака има неку своју занимљивост, која је и деци приликом садње била интересантна. Тако да сматрам да све што се ради треба ширити што више међу младима, да би сви остали овде и задржали се”, истиче Михајловићева и додаје:

Фото: МРЦН

 “Нама је важно да су се укључили и мештани и деца, и млади и стари, и мислим да ћемо вратити бар мало младе овде, али требало је баш доста улагања. Ту док су моји родитељи одрастали сви су некако били на окупу. Временом то се све запустило и онда су се сви разбежали у друге крајеве”.

 У наредним данима ће се кренути са изградњом фонтане, у истом простору где су биљке. Поред тога, идеја им је била да то буде купалиште за птице, што исто тако привлачи животиње.

 Ову и остале активистичке приче можете пронаћи на сајту промени.рс.

 

Медиа & реформ центар Ниш

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар