Почетна » Бајмок: Лекција из поштења

Бајмок: Лекција из поштења

од admin
0 коментар

Бајмочанин без посла Золтан Кочиш вратио власници новчаник са више од хиљаду евра. Не треба ми туђи новац, већ прилика да поштено зарадим, каже Кочиш

КАДА је на дечјем игралишту у близини Спортског центра на Рати у Бајмоку пронашао розе новчаник, Золтан Кочиш (22) се ниједног тренутка није двоумио – истог момента однео га је у полицију, а потом и предао власници.

Скромни младић, иначе без посла, није ни погледао да у њему има 950 евра и 16.000 динара.

– Чим сам угледао новчаник, одмах сам почео да гледам около и тражим власника. Када сам га отоворио, у њему није било докумената, већ само новац и две фотографије – прича Золтан. – Зауставио сам пролазницу и питао је да ли је можда видела некога ко је био ту. Како ни она ништа није знала да каже, одвела ме је код полицајца у пензији, који је позвао колеге којима сам предао новчаник.

Врло брзо је у полицију стигла и власница, коју, игром случаја, познаје одраније.

– Драго ми је што је то била она, и што сам јој на неки начин помогао – наставља Золтан, који је за своје добро дело награђен, али не жели да каже на који начин.

Зоки, иначе ђак генерације у основној школи у Сомбору и конобар по струци, живи у петочланој породици која једва преживљава од очухове једине плате.

– Завршио сам курс за керамичара, али немам опрему да самостално радим. Конкурисао сам за посао у предузећу „Дункермоторен“ у индустријској зони у Малом Бајмоку и сада чекам одговор – прича Золтан, додајући да би волео да има сигуран посао, јер би онда целој породици било много лакше.

Док већина Бајмочана поздравља поступак узорног момка и нада се да ће му се доброта вратити, има и оних који су отворено рекли да је будала што је то урадио.

– На такве коментаре се не осврћем. Опет бих исто урадио – одлучан је Золтан. – Мени не треба туђи новац, већ прилика да свој хлеб поштено зарадим. Не ваља се користити туђом невољом, то не доноси ништа добро.

РАДЕ СЕЗОНСКЕ ПОСЛОВЕ     Због болести шестогодишње сестрице Едине, оболеле од епилепсије, Золтанова мајка Светлана не може да ради, а он и млађи брат Ђуро раде сезонске послове, којих је тренутно мало.

Ј. ЛЕМАЈИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар