Почетна » БИТКА С КОМАРЦИМА: Временски услови и обилне падавине отежавају сузбијање „крвопија“

БИТКА С КОМАРЦИМА: Временски услови и обилне падавине отежавају сузбијање „крвопија“

од admin
0 коментар

 БРОЈ комараца у Београду, чини се, никада није био већи, а у вечерњим часовима готово је немогуће се одбранити и у становима и на отвореном. Досадне крвопије загорчавају живот људима у свим деловима града па су из Завода за биоциде решили да се свим силама обрачунају са овим инсектима. Акцијом сузбијања, која је почела у среду, биће обухваћена читава територија Београда. Укупно 52 екипе Завода за биоциде биће на терену и спроводиће и јутарњи и вечерњи третман у сузбијању комараца.

Директорка Завода Драгана Деспот рекла је да је сезона комараца на територији нашег града почела касно у односу на претходне године.

– Надлежне екипе су 24 часа на терену и раде на њиховом сузбијању, али временске прилике су то што нас лимитира – изјавила је Драгана Деспот.

– Урађене су превентивне мере како би се сезона комараца одложила, такође, одрађени су и третмани у приобаљима и водотоковима који представљају жаришта. Данас ће комарци бити запрашивани на општинама Вождовац и Обреновац. Борба против ових инсеката наставља се у петак на општинама Чукарица, Обреновац и Сурчин са околним селима, док ће у суботу бити запрашиване приградске општине. До сада је сузбијање кућних форми извршено у 6.520 објеката, а одрасле форме комараца сузбијане су методом термалног и хладног замагљивања на 40.080 хектара. Овим мерама знатно је одложена појава ових инсеката на територији престонице. – Најзначајнији проблем који се јављао на терену је што је свакодневно било нестабилно време са доста кише и ветра, чиме је нашим екипама онемогућаван рад јер се комарци не могу третирати када пада киша – рекли су из Завода.

У наредном периоду динамика сузбијања комараца зависиће од временских прилика. Такође, у току среде акција запрашивања започета је на Новом Београду, Земуну, Звездари и у центару града.

„РЕЧНИ“ ИНСЕКТИ

Време са доста кише довело је до појаве речних (шумских) комараца за чију појаву су довољне веома мале количине воде у виду барица. Велике количине падавина створиле су повољне услове за њихову појаву у већем броју, а лоши временски услови спречавају Завод да ефикасно спроведе мере иако су екипе свакодневно на терену.

НЕМА ЗАПРАШИВАЊА ИЗ ВАЗДУХА

ПОСЛЕДЊИ пут су комарци „прскани“ из авиона још 2014. године. Иако је ово најефикаснија метода Завод је не користи јер је овај начин борбе против „досадних“ инсеката забрањен по европским стандардима. Прскање се спроводи само са земље.

А. КЛИСУРИЋ  Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар