Почетна » Извршни одбор САНУ подржао критике академика на рачун гондоле на Калемегдану

Извршни одбор САНУ подржао критике академика на рачун гондоле на Калемегдану

од admin
0 коментар

 Извршни одбор Српске академије наука и уметности (САНУ) подржао је кртике академика на рачун изградње гондоле на Калемегдану и нарушавања културно-исторјске целине Београдске тврђаве, пише лист Данас.

Извор: Беоинфо

„Осврнувши се на недавно реаговање Одељења историјских наука на планирану изградњу годноле, као и придружевање Одељења језика и књижевности, Извршни одбор подржао је ангажовање чланова САНУ на решавању различитих друштвених проблема“, истакли су академици.

 
Из Извршног одбора САНУ поручили су да су им „добро познате димензије проблема на који су академици упозорили“.
 
Академик и члан Одељења језика и књижевности Матија Бећковић рекао је за Данас да верује да ће се, након реакције тог дела САНУ, расправа о пројекту гондоле покренути у оквиру целе САНУ.
 
Председник САНУ Владимир Костић састао се недавно са групом међународних стручњака за заштиту културног наслеђа из организације Европа ностра, а представница те организације Снешка Квадвлих-Михаиловић рекла је на конференцији посвећеној пројекту изградње жичаре, да је Костић поручио да „цела Академија стоји против идеје да се гондола изгради на том важном споменику културе“.
 
Нико од званичника и представника власти није се освртао на мишљење САНУ, а поводом изградње гондоле инсистира се да она неће нарушити изглед саме Калемегданске тврђаве, навео је Данас.
 
Обустављање припремних радова за изградњу станице на Београдској тврђави наложио је Управни суд оспоравајући грађевинску дозволу, док се не утврди размера могућих негативних утицаја, а министарство грађевинарства саопштило је да ће поштовати тај став.
 
Међутим, заменик градоначелника Горан Весић навео је убрзо, да суд „није зауставио изградњу гондоле и да ће она бити у функцији до краја године“, пише Данас.
 
ИЗВОР:Н1/Бета

Можда ти се свиди

Оставите коментар