Почетна » Архитекте: Хитно обуставити пројекат Београд на води

Архитекте: Хитно обуставити пројекат Београд на води

од admin
0 коментар

Академија архитектуре Србије упозорила је данас Владу Србије и београдске власти да ће бити „најдиректније одговорне за хаос“ који би у Београду могао ускоро да настане уколико се настави реализација пројекта „Београд на води“.

То удружење које чини 40 чланова, међу којима је 17 професора Универзитета, ствараоци који су последњих 60 година планирали, пројектовали и градили у Београду, градовима Србије и широм света, позвало је Владу и градске власти да „хитно“ обуставе тај пројекат.

‘Београд на води“ је потпуни промашај и никаква накнадна упумпавања наводних корекција не могу му помоћи да заживи начином који одговара техничким захтевима и потенцијалу простора у који би неко да га усели“, навели су у саопштењу упућеном премијеру и министрима, посланицима и градоначелнику Београда и одборницима Скупштине Града и грађанима Београда и Србије.

Одружење је подсетило да Србија има 4.500 архитеката и урбаниста, од тога 2.500 само у главном граду, и додало да је „понижавајућа чињеница да је једна макета којој се не зна ни аутор ни порекло, постала главна матрица даље разраде просторног плана, за највреднији део града, уместо урбанистичког плана“.

„Сам пројекат и начин његовог спровођења обилују низом законских прекршаја, а све у интересу једне наводно исплативе економске замисли, у садејству с приватним инвеститором – почев од злоупотребе законских одредби о опцијама када се и за шта израђује Просторни план подруцја посебне намене (ППППН), у које се централни простор престонице Србије никако не да подвести“, указали су чланови Академије (ААС).

У свим корацима током 2014. изиграни су, сукцесивно, „сви аспекти демократије“ у вези с „циљем који је један човек промовисао“, наводи се и додаје да су „извршне власти Републике и Града принудиле све, и стручњаке-намештенике и београдске одборнике, на страховито опасне измене одредаба Генералног урбанистичког плана“.

„Ружичасти ППППН који је донет, заправо легализује највећу дивљу градњу на свету. План је био предмет фингираног, фарсичног јавног увида. Анализа плана и огроман број пристиглих озбиљних примедби указали су да је његова реализација на овом простору сасвим неодржива, по сваком аспекту“, упозорила је ААС.

ААС је указала и на нејасноћу „ко је, како и засто препустио иностраним партнерима да доносе одлуке које се у Србији само послушнички разрађују“.

Прекршен је Члан 89. Устава Србије, који говори о културном наслеђу и општем интересу народа и државе – наводе чланови удружења, „као и низ закона Србије, низ међународних повеља, конвенција, резолуција, правила и смерница… Савета Европе о праву на град, које је Србија потписала и ратификовала“.

Стручњаци некад веома поштованог Урбанистичког завода Београда приморани су да по једној макети, за два месеца, ураде „накарадан, исфабрикован, професионално апсолутно неприхватљив и непоправљив“ план и тиме прекрше све етичке норме и професионалне стандарде.

То је „план у којем нема ни једног креативно заснованог урбаног простора, нити једне урбане угодности која би му привукла масе пешака, грађана, а којима би овај део града морао бити намењен“, додаје ААС.

До данас се у тумацењу идеја „Београда на води“ није појавио ниједан стручњак врхунског кредибилитета као заступник те идеје, већ све раде анонимне личности, обрађивачи, по налозима политичких структура или из иностранства, тврди ово удружење.

„Хоће ли икада Београду бити потребни склепаним планом предвиђени огромни квадрати и тотално непримерени бројеви спратова на тој локацији? Да ли се зна како решити проблем саобраћаја када инжењерска рачуница каже да би само Савска улица требало да се прошири на по шест трака за сваки смер? Да ли се зна како обезбедити 25 милиона кубика воде дневно, како 100 мегавата нове инсталисане снаге електричне енергије? Како изградити 40.000 паркинг односно гаражних места у екстремно високој подземној води? Да ли се зна како, из саобраћајног гротла, уредно однети три милиона кубних метара ископа?“, упитали су чланови ААС.

Ову декларацију Академија је једногласно усвојила на својој јуче одржаној седници, а саопштење је у целости на њеном сајту http://aas.org.rs/.

ААС је репрезентативно удружење архитектонске струке, независна научно-уметничка асоцијација стваралаца, добитника највиших признања у области архитектуре, урбанизма, историје и теорије архитектуре.

Председник ААС је Михајло Митровић, извршни секретар Милош Раонић, а чланови Управног одбора Слободан Машић, Љубинко Пусић, Анка Стојаковић и Бранислав Јовин.

 

(blic)

Можда ти се свиди

Оставите коментар