Почетна » БАХАТИ ИНВЕСТИТОРИ НЕОЛИТСКО НАСЕЉЕ ПРЕКОПАЛИ БАГЕРИМА: На Бањици уништене винчанске фигурине и метални предмети стари седам миленијума!

БАХАТИ ИНВЕСТИТОРИ НЕОЛИТСКО НАСЕЉЕ ПРЕКОПАЛИ БАГЕРИМА: На Бањици уништене винчанске фигурине и метални предмети стари седам миленијума!

од Други Пишу
0 коментар

НЕОЛИТСКО насеље Усек на Бањици које спада под утврђено културно добро из 1964. године, нашло се на мети бахатих инвеститора, који су бесправно ишчупали око 300 кубика контекста и почели изградњу стамбеног објекта!

Ово дивље градилиште Секретаријат за инспекцијске послове затворио је по пријави грађана, али су се радници на градилишту могли видети и овог викнеда. Против инвеститора поднета је и кривична пријава надлежном тужилашту.

Усек је археолошко налазиште из праисторије, омеђено улицама Пауновом, Булатовом и Булеваром ЈНА, које се простире на површини од 63.826 квадрата и целом територијом налази се у општини Вождовац. Нелегални радови на овој локацији почели су пре неколико месеци, и до данас нису престајали.

– Буквално је ишчупано 300 кубика контекста, што је три хоризонта неолитских кућа – истиче за „Новости“ председник Српског археолошког друштва Адам Црнобрња. – Савесни грађани све су пријавили Музеју града Београда, чији су запослени изашли на терен, све снимили и сачинили извештај. Потом је МГБ све то пријавио градском Заводу за заштиту споменика и грађевинској инспекцији. Они су наредили обуставу радова, ставила траку и решење, а инвеститор није марио за то, па је с радовима наставио и за викенд. Завод, према нашим информацијама, још није био на терену. Колико се може видети, на градилишту нема грађевинске табле о роковима за завршетак радова. Вероватно је у питању изградња стамбеног објекта.

Како истиче наш саговорник, Усек представља један од најбитнијих неолитских локалитета у нашој земљи. Доласком багера на ово градилиште уништене су винчанске фигурине, али и први метални предмети ручно урађени у Европи, стари седам миленијума.

Из Секретаријата за инспекцијске послове истакли су за „Новости“ да су по пријави грађана да се изводе бесправни радови вандредно извршили надзор.

– На лицу места записнички је констатовано да је изведен армирано-бетонски потпорни зид, дужине 12 метара и висине 2,60 метара без одобрења издатог од надлежног органа – кажу они. – Одмах је донето Решење о затварању градилишта стављањем службеног знака, прибијањем копије решења на видном месту, као и постављањем посебне црвене траке за обележавање. Поред тога, грађевински инспектор поднео је кривичну пријаву надлежном тужилаштву. Такође, имајући у виду да је реч о важном археолошком локалитету, овим путем апелујемо на надлежне органе да предузму одговарајуће мере из оквира својих надлежности, првенствено у смислу адекватног обележавања или ограђивања самог налазишта, или на било који други адекватан начин, а у циљу даљег очувања овог значајног локалитета.

Парцела где се налази културно добро

На овом подручју налази се неолитско насеље с веома богатим културним слојем у пет хоризоната и као такво једно је од најзначајних у српском делу Подунавља. Насеље је у почетку било привремено, али се развило у стално, дуго је трајало и неколико пута је обнављано након пожара. На подручју локалитета се од најстаријег хоризонта до земунице опажа стални развој и напредак у техници градње.

– Стручна служба Завода за заштиту споменика је по пријави Музеја града изашла на терен који се налази у оквиру археолошког налазишта „Усек“ – кажу за „Новости“ у Заводу. – Увидом на лицу места утврђено је да градилиште није ограђено прописном оградом, не постоји табла с именом инвеститора и извођача радова. Ископан је простор од око 84 квадрата. Током обављања земљаних радова уништен је богат праисторијски слој дебљине од око 1.50 метар. У свим профилима ископа видљиви су остаци винчанских кућа, пећи и огњишта. Увидом у документацију констатовано је да инвеститор радова није од Завода прибавио услове за предузимање мера техничке заштите.

Завод је донео Решење којим се забрањује даље извођење грађевинских радова на археолошком налазишту „Усек“, а непознати инвеститор радова се обавезује да прекине све послове.

НА МЕТИ ЈОШ ОД 2001. ГОДИНЕ
У Улици Милана Марковића, која се налази у близини локалитета Усек, грађена је нелегална кућа још 2001. године. Поред забране инспекције мајстори су и тада наставили с радовима. Од културно значајних предмета тада су уништени ћупови стари неколико миленијума.

КУЛТУРНО ДОБРО, ПРОНАЂЕНО 1955.
ТРАГОВЕ развијеног културног и економског живота људи винчанског доба на овом локалитету пронашли су 1955. године археолози Јован Тодоровић и Александрина Цермановић.
Девет година касније, Усек је проглашен за културно добро, али ни то није спречило инвеститора да на овом месту бесправно гради.

Ш. МАРОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар