Почетна » Бебу у руке, спакуј колица па у аутобус!

Бебу у руке, спакуј колица па у аутобус!

од admin
0 коментар

Нејасни прописи приликом уласка путника у превоз стварају проблем, посебно мајкама с децом. Од јесени, руководство ГСП планира увођење новог правилника

УНОШЕЊЕ дечјих колица у аутобус, нарочито лети када родитељи изводе децу свакодневно у шетњу, може да представља проблем – због гужве, али и нејасних правила у јавном градском превозу. Док у прописима града нема посебних услова, највећи градски превозник захтева да колица буду склопљена!

У Градском саобраћајном предузећу „Београд“ објашњавају да је Одлуком о јавном линијском превозу, чланом 38. прописано да путник у возило јавног превоза може унети дечја колица и други пртљаг који својим димензијама и својствима не угрожава сигурност путника.

– На ову одлуку наслања се и Правилник о обавезама саобраћајног особља ГСП, којим је прописано да путник може уносити у возило склопљена дечја колица – објашњава Славица Стевановић из ГСП. – С обзиром на то да Одлуком није јасно прецизирано да ли колица морају бити склопљена или не, као ни да ли је дозвољено да дете буде у њима током вожње, до усвајања новог правилника који припрема ГСП и који ће бити на снази од јесени, родитељи могу да уносе колица иако нису склопљена. Али, било да држе децу у наручју или у колицима њихова деца су њихова одговорност и уколико одлуче да дете буде у колицима то чине на сопствени ризик.

Из ГСП саветују родитељима и особама са децом у колицима да мајка или друга особа држи дете у наручју, а колица уредно склопе, из разлога што и поред тога што би колица била закочена и окренута супротно од смера кретања возила, а дете везано каишевима за колица, безбедност детета није осигурана. У случају наглог кочења постоји опасност да колица и дете које се налази у њима буду угрожени од стране других путника или могућег превртања.

У највећем градском превознику додају да би родитељи са децом требало да улазе на предња врата где возач може да их види, где су налепницама обележена места за њих, да може реаговати и подићи путнике, уколико неће да им уступе место да седну.

– У возилима, нарочито старијим, држачи су постављени тако да је немогуће унети отворена колица на предња врата – истиче Стевановићева. – Такође, произвођачи праве колица која су габаритна, а многа и не могу да се склопе, па су поједини захтеви из Правилника нелогични и непримењиви, због свега тога и других мањкавости радимо на измени правилника.

Такође, требало би узети у обзир и то да се у предњем делу возила очитавају возне исправе, а пролаз између седишта је скучен, па је отежан улаз и кретање путника. Када су у питању возила новије генерације која су нископодна и прилагођена свим категоријама корисника, предвиђено је да дечја колица буду смештена у зони других врата.

СПОРНА НАЛЕПНИЦА НА ЛИНИЈИ 51 Београђанка која је недавно покушала да уђе у аутобус 51 и унесе колица, напријатно је била изненађена када је на возилу угледала налепницу на којој пише да приликом уношења у возило дечја колица морају да буду склопљена. У ГСП кажу да су о овоме обавештени, али да није утврђено да ли је у питању њихов или аутобус приватног превозника, као и да се ради о појединачном случају. – Не ради се о налепници, већ је на обичном папиру неко исписао поруку и залепио је на аутобус – објашњавају у ГСП.

Н. ВУКИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eighteen + 13 =