Почетна » БЕОГРАД: Два малишана сама ишетала из обданишта

БЕОГРАД: Два малишана сама ишетала из обданишта

од admin
0 коментар

Нови инцидент у вртићу, трогодишњаци „побегли“ ИЗ „Изворчића“ на Новом Београду. Децу је код излазне капије пронашао родитељ Надлежна васпитачица је одмах суспендована

ТЕК што се стишала бура око „малог Худинија“ из вртића „Звездана прашина“, у среду пре подне двоје деце је ишетало из дворишта обданишта „Изворчић“ на Новом Београду и наставило игру испред капије. На срећу, убрзо по „бекству“ малишане старости три и три и по године, испред улаза је приметио један од родитеља који је обавестио надлежне.

Како сазнајемо у Служби за бригу о корисницима Предшколске установе „11. април“ у Новом Београду, инцидент се догодио у преподневним сатима док су малишани били у дворишту. Очигледно је да су искористили тренутак непажње васпитача и то што капија није закључана, па су изашли из дворишта. Отац једног од малишана који је у то време ишао на посао и пролазио поред обданишта, затекао их је испред капије.

– Безбедност деце у нашим објектима је на првом месту и она ни у једном тренутку није угрожена – наглашавају у Служби за бригу о корисницима. – О овом инциденту су одмах обавештена просветна инспекција и Секретаријат за образовање. Инспектори су јуче посетили нашу установу, која је саслушала све актере приче и направила записник. Васпитачица која је је била са децом је суспендована до окончања поступка.

У ПУ „11. април“ важи правило да улазна врата морају бити закључана током читавог дана, пошто постоје интерфони. Како је у овом случају дошло до пропуста и ко је оставио отворену капију показаће истрага. Током боравка у обданишту деца морају бити под сталним надзором васпитача, а малишане могу преузети само родитељи или овлашћена пунолетна лица уз писмену сагласност родитеља.

СЕПТЕМБАР 2015.

Возач ГСП на линији 72 у аутобусу пронашао двогодишњака који је ишетао из вртића „Звездана прашина“ на Бежанијској коси и ушао у возило. Дете је саобраћајни полицајац вратио у обданиште.

СЕПТЕМБАР 2014.

Из вртића „Чаролија“, такође на Новом Београду, трогодишњак неприметно изашао, да би га пронашао пролазник и одвео у полицију. За случај се сазнало тек када је мајка дошла у вртић.

НЕДОСТАЈЕ ОКО 500 ВАСПИТАЧА

ИАКО је чињеница да постоји одговорност васпитачице, нова „шетња“ малишана ван дворишта вртића још једном је указала на велики проблем недостатка кадра у предшколским установама. То је посебно изражено у Новом Београда, где је „мањак“ 300 запослених у директном васпитно-образовном процесу. Слично је и у другим предшколским установама у којима недостаје више од 900 запослених, од којих су више од половине васпитачи.

Б. Борисављевић     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар