Почетна » Београд из угла једног Шпанца: Вожња вашим аутобусом је као сафари, а гужве као у токијском метроу

Београд из угла једног Шпанца: Вожња вашим аутобусом је као сафари, а гужве као у токијском метроу

од admin
0 коментар

Пабло је дошао да упозна Београд, иако је то зачудило многе његове пријатеље. За њих је Балкан тотална непознаница. И заиста, многе ствари на које смо навикли њима су заиста необичне, а посебно је тешко објаснити како је било шта могуће радити у граду без дозволе: таксисти, бродови, куће…

Ово су само нека од његових запажања које смо забележили док смо му показивали Београд.

1. „Вожња аутобусом је као сафари, а гужва је као у токијском метроу“

Гомила лежећих полицајаца, рупа на путу и стари „јапанац“ на линији 72 први је утисак Пабла по уласку у Србију. Убрзо је аутобус почео да се пуни, а и тролејбус у који смо преседали био је препун, због је уследио коментар о токијском метроу.

2. „Како спавају људи поред ноћног клуба?“

На почетку Скадарлије тутњала је музика. И то не традиционална, већ клупска. То је за њега било право изненађење, јер у Шпанији клуб не може да се отвори између стамбених зграда.

3. „Како таксиста може да буде илегалан, ако има таблу?“

Указивали смо му на проблем нелегалних таксиста, и баш на Теразијама сусрели смо једног од њих, како мирно чека муштерије на такси станици. Никако му није било јасно како сме да носи такси ознаку, ако нема дозволу да ради.

4. „Метро вам је више него потребан“

Док смо се на +35 степени возили од Аде до Земуна ГСП-ом на линији 88, уследио је логичан коментар: како то да оволики град уопште нема метро.

5. „Водоскок на Ади је интересантан“

Можда нама и не изгледа као нека велика атракција, овај водоскок очигледно је интересантан, а направили смо и неколико фотографија.

6. „Зашто је Лидо прљав“

Гомила људи и гомила смећа, тако је изгледала плажа на Лиду. Али, како је прокоментарисао, криви су надлежни јер су канте за смеће биле препуне.

7. „Црква је препуна људи, и то млади“

Недељна литургија у Вазнесењској цркви привукла му је пажњу, али се зачудио када је видео толико верника. У Шпанији, каже, нема толико људи у црквама, а долазе обично старији.

8. Да ли ти се стварно свиђа ракија?

Домаћа ракија изгледа да није по укусу Шпанаца, сувише му је била јака, па се држао нешто блажих напитака.

9. „На улицама је мање гојазних“

Ово је изгледа прави комплимент за Београђанке, али и Београђане. Можда се нездраво хранимо, али ипак бринемо о линији.

10. „Звездица на застави је интересантна“

Док смо посматрали старе авионе у музеју, прокоментарисао је да је звездица на југословенској застави била занимљива, и да је штета што је више немамо.

М. Бељан   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар